Sveriges Allmännytta är en bransch- och intresseorganisation för över 300 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som driver, förvaltar och bygger hyresbostäder i hela landet. Sveriges Allmännytta främjar medlemsföretagens intressen, framhäver hyresbostädernas plats i samhällsutvecklingen, bildar opinion, bevakar bostadspolitiken och arbetar för medlemsföretagens intressen. Vi vill att arbetet ska bidra till en ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbar samhällsutveckling.

Rollen

I den här rollen spelar du en nyckelroll i att förverkliga organisationens politiska och branschmässiga mål. Stor vikt läggs vid att du har både strategisk och operativ förmåga, och du kommer att arbeta både proaktivt och reaktivt gentemot media för att stärka Sveriges Allmännyttas varumärke, synlighet och genomslagskraft. I dina arbetsuppgifter är regelbunden och systematisk omvärldsbevakning centralt. Du kommer att ansvara för medierelationer, medieträningar, och bidra strategiskt och taktiskt till opinionsarbetet via medienärvaro. Du behöver ha en känsla för nyheter, aktualiteter och att kunna se möjligheter för genomslag i samhällsdebatten och nyhetsläget. Du kommer att arbeta mot olika målgrupper och behöver ha kunskap om budskapssegmentering. Du är bra på att identifiera synergier mellan press och andra kommunikationsverktyg.

Som pressansvarig ingår du i VD-staben och har en rådgivande, stöttande funktion gentemot VD och andra talespersoner. Du är självgående, men är i hög utsträckning en lagspelare. Du arbetar nära den samhällspolitiska chefen och vår bostadspolitiska expert, men har kontinuerlig kontakt med organisationens olika sakexperter och nyckelfunktioner. I din roll behöver du ha ett gott samarbete med organisationens kommunikatörer, och vara en brygga mellan VD-staben och kommunikationsenheten.

Vem är du?

Du har gedigen kunskap och erfarenhet från press och medierelationer, gärna med opinionsbildande förtecken i idéburen organisation. Du är snabbfotad, trygg i kontakten med journalister, beslutsfattare och opinionsbildare, och kan likaväl lyfta telefonen till en redaktion som skriva texter till en debattartikel eller skapa spinn i sociala medier.

Du är en säker skribent och en god stilist, van att skriva debattunderlag, säljande text och pressmeddelanden. Du bör vara trygg i din förmåga att göra bedömningar och är beredd att tillhandahålla stöd och underlag till VD/ordförande inför intervjuer, debatter, panelsamtal och andra offentliga framträdanden.

Du är en lagspelare som både är säker i din yrkesroll och ödmjuk inför dina kollegors kunskap och erfarenheter. Du har servicekänsla, ett genuint samhällsintresse och trivs med att ha många kontaktytor, både internt och externt. Erfarenhet från bostadssektorn är meriterande.

Du har mycket goda kunskaper i svenska, både tal och skrift, med god språkkänsla för olika kanaler.

Ansökan

I denna rekrytering samarbetar vi med Hammer & Hanborg. Ansvarig rekryteringskonsult är Emeli Haage.

Välkommen med din ansökan som pressansvarig via denna länk.
Urval börjar 15 augusti och intervjuer sker därefter löpande så ansök snarast om du tror att detta är jobbet för dig.