Ulf Nyqvist arbetade inom vården. Men på grund av handeksem avråddes han och utbildade sig istället till socionom.  Socialhögskolanpå 70-talet handlade till stor del om diskussion. Mycket av Ulf Nyqvists vurmande för jämställdhet och rättvisa kommer från just den här tiden, i slutet på 70- och början av 80-talet.

– Det var  tre års debatt. Ibland kunde man sakna stringensen i utbildningen, även om jag gillade det, säger han med ett leende på läpparna.

Hans inriktning på socionomutbildningen blev samhällsplanering och statskunskap. Som lärare hade han bland andra Göran Cars, numera professor i samhällsplanering vid KTH, och Björn von Sydow, docent i statskunskap och senare bland annat talman i riksdagen. Efter studierna fick han arbete i Södertälje kommun och hade flera olika tjänster där innan han så småningom blev stadsdelschef.

— I början av karriären var jag ganska kaxig.

Ulf Nyqvist

Ulf ville så småningom bort från det rent kommunala och sökte tjänsten som vd på Telgebostäder 1997. Han fick den – och där startade en allmännyttig romans som fortfarande håller i sig, 20 år senare. Fast att vara vd på Telgebostäder 1997 var allt annat än romantiskt. Det var en tuff tid ekonomiskt och de drygt 230 anställda i företaget skulle snart bli 170.

– Jag jobbade ur perspektivet att man skulle kunna gå därifrån med stolthet, genom att hjälpa dem att hitta andra vägar. Det var viktigt för mig att jobba systematiskt med de frågorna, förklarar han.

Man ville ”komma ifrån LAS-listorna” och hjälpte istället de anställda att själva hitta vägar från Telgebostäder. Bland annat hjälpte man till med utbildningskostnader för dem som ville vidareutbilda sig, man lämnade också bra referenser och erbjöd tidigare pension.

På frågan om Ulf Nyqvist någonsin har gjort sig osams med någon svarar han snabbt:

– Absolut! I början av karriären var jag ganska kaxig – jag förstod inte hur beslut kunde ta så lång tid. Jag blev frustrerad, säger han.

vithårig äldre man tittar in i kameran på en gata med mycket folk

Efter sju år på Telgebostäder var det mycket diskussioner om hur man skulle hantera hela Telgekoncernen. Bostadsföretaget skulle bli ett dotterbolag snarare än att vara den aktör som hela tiden varit så nära kommunen.

– Det passade inte mig så jag slutade samma dag som den nya koncernen bildades. Jag tycker inte att man ska komma för långt ifrån ägaren, framför allt inte i ett så stort och tungt område som vi förvaltade. Då behöver man gå hand i hand, menar Ulf Nyqvist.

Ulf Nyqvist fick erbjudandet om att bli vd på Botkyrkabyggen. Han tackade ja och förstod ganska snart att det som bolaget gör, eller inte gör, har stor betydelse för hela kommunen eftersom Botkyrkabyggen står för nästan hela hyresmarknaden i Botkyrka. Dessutom var det bara 15 procent utlandsfödda i företaget, något som inte alls stämde överens med hur det såg ut bland hyresgästerna. För att förändra strukturen i en organisation menar Ulf Nyqvist att man måste ha en strategi för rekrytering och annonsering.

 

– Det är lätt att falla in i mönstret och bara anställa medelålders vita män, men det är inte så samhället ser ut. Hur får man en kvinna att söka ett reparatörsjobb? Hur får man unga människor med olika bakgrund att intressera sig för branschen? Det var såna frågor vi jobbade med, förklarar han.

När han slutade på Botkyrkabyggen, tolv år senare, hade nästan 50 procent av de anställda utländsk bakgrund. Istället planerade han att arbeta ungefär halvtid på konsultbasis. Och nu, ett år senare, har den idén blivit verklighet.

Ett par dagar i veckan sitter Ulf Nyqvist på SABOs kontor. Här ska han hitta nya vägar att renovera miljonprogramsområden – både med den faktiska renoveringen men också med de mjuka frågorna, hur vi renoverar bilden av miljonprogrammet.

— Vi behöver skapa nya bostäder och boendeformer.

Ulf Nyqvist

– Min ovetenskapliga analys är att miljonprogramsområden ständigt dräneras på stabilitet och kapital. Den person som har byggt upp kapital och har ett stabilt liv kanske inte vill bo i en 40 år gammal hyresrätt. Finns det då inget alternativ i området så flyttar man. Vi behöver skapa nya bostäder och boendeformer. Och vi behöver nya platser att mötas. Då skapar vi stabilitet och trygghet, säger Ulf Nyqvist.

En annan fråga som han gärna diskuterar är skolan. Han menar att förskolor ofta fungerar bra, men när barnen kommer upp i sex-sju-årsåldern väljer många att flytta ifrån området på grund av just skolan – man är orolig för barnens uppväxt.

– Om kommunen vill att vi ska satsa i ett område där skolan inte fungerar – då måste vi sätta krav på kommunen att satsa på den. Vill man inte det så anser jag att man inte tror på området och då ska man inte förvänta sig att bostadsföretaget ska göra det heller, säger Ulf Nyqvist bestämt.

Han tror att hyresrätten kommer att vara ännu starkare i framtiden. Det finns en trygghet i en stor hyresmarknad.

– När jag var 21 år och min fru 23 fick vi barn. I dag är snittet i Stockholm en bit över 30. Strukturerna förändras och vi lever mindre stabilt under en längre period. Villadrömmen kommer att finnas kvar, men tiden innan blir längre, och det gynnar hyresrätten, menar Ulf Nyqvist.

 

Socionomen som blev vd
Ulf Nyqvist

Gör: Konsult på SABO. Tidigare vd i två allmännyttiga bostadsföretag.
Ålder: 62 år
Bor: Med sin fru i Stockholms innerstad.
Familj: Fru och två vuxna söner.
Uppväxt: Växte upp i huset bredvid Björn Borg i Södertälje.
Åker på semester: Till slalombackar.

placeholder+image