I en exempelberäkning för 35 lägenheter i stödområde 3 innebär det att stödet blir 13,9 miljoner kronor, en höjning med 2,9 miljoner kronor eller 26 procent. Kalkylen förbättras ytterligare om hyrorna kan höjas med 50 kronor per kvadratmeter och år, vilket ligger inom ramen för regeringsbeslutet i mars.

Inledningsvis rådde viss oklarhet om hur höjningen av stödnivåer och normhyror skulle träda i kraft. Regeringsbeslutet i mars var formulerat så att de höjda nivåerna endast skulle gälla för bidragsansökningar som kom in efter den 1 maj.

Nu har Boverket och Länsstyrelsen bekräftat att de nya nivåerna gäller inte bara om det första preliminära beslutet om stöd fattas efter 1 maj i år, utan även för beslut om utbetalning av stöd från och med detta datum. Det betyder att de som fått ett första beslut om stöd före 1 maj, men ännu inte fått beslutet om utbetalning, kan tillgodoräkna sig de höjda nivåerna.

Observera att de höjda nivåerna enbart gäller för det långsiktiga stödet (SFS 2016:881). Om man redan träffat överenskommelse med Hyresgästföreningen om hyror på de gamla nivåerna och vill utnyttja möjligheten att höja till den nya nivån för normhyran, kan det bli nödvändigt att ta upp en ny förhandling. Tänk också på att både höjda stöd- och hyresnivåer kan innebära att reglerna om överkompensation gör att stödet reduceras.