Vägledningen Bostadsbolaget och barnen – som ger kunskap, verktyg och inspiration om hur bostadsbolag kan arbeta för barnets rättigheter – lanserades i början av året på ett webbinarium.

– Sådana här vägledningar med en stor bredd av exempel från företagens verksamhet behövs verkligen, konstaterade Lisa Ivarsbacke, som är utredare på den statliga myndigheten Barnombudsmannen.

Tolv verklighetsnära exempel

Lisa Ivarsbacke framhöll särskilt vägledningens många konkreta exempel, tips och råd från personer i olika yrkesroller i bostadsföretag.

En av dem är Johan Björnqvist, urban utvecklare på Halmstads Fastighets AB. Han berättade på lanseringswebbinariet om ett samarbete med skolan, där barn fått vara delaktiga i utformningen av ett nytt gångstråk – vilket gör att de värnar mer om sitt område.

Därtill finns elva andra exempel från medlemsbolag i vägledningen.

 • Ellen Björk, projektutvecklare på Huddinge Samhällsfastigheter, ger exempel på hur man arbetar för barns bästa när exempelvis skolor och förskolor ska byggas.
 • Ninva Gawrieh, fastighetsutvecklingschef på Bodenbo, tipsar om hur färgkoder kan hjälpa barn att hitta rätt i trapphus och källare.
 • Hayder Hatem, arkitekt på Huge i Huddinge, berättar om hur en mörk tunnel förvandlades till en trygg och klotterfri plats med hjälp av 300 barnteckningar.
 • Anna Kanervo, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder i Norrköping, ger konkreta exempel på hur bostadsbolaget arbetar för barns delaktighet.
 • Cecilia Kumlin, avdelningschef för affärsutveckling på Telge Bostäder, och Sofie Somers, f d verksamhetsutvecklare på Telge Bostäder, beskriver hur man arbetar för värdigare vräkningar av barnfamiljer.
 • Christian Lundgren, enhetschef på Stockholmshem och chef för Stockholmsbolagens gemensamma störningsjour, delar med sig av erfarenheter kring barn, lägenhetsbråk och orosanmälningar.
 • Johan Norman, kvartersvärd på Mitthem i Sundsvall, berättar om barnperspektivet i hans dagliga arbete.
 • Jonas Rosenberg, kommunikationschef på Kristianstadsbyggen, ger sina bästa barnrättsråd till andra bostadsbolag.
 • Nina Staaf, hållbarhetsstrateg på Mitthem i Sundsvall, berättar om hur Mitthem gjort för att implementera barnrättslagen i sin verksamhet.
 • Klas Uppvall, chef för kundcentrum hos Gavlegårdarna i Gävle, ger sin bild av hur barn påverkas av deras verksamhet och även hur en särskild utställningsyta för barn byggts upp i kundcentrum.
 • Chris Österlund, vd för Botkyrkabyggen, framhåller vikten av en trygg uppväxtmiljö och delar med sig av konkreta exempel från bostadsbolagets verksamhet.

– Vi är så otroligt tacksamma för att så många delat med sig av sina erfarenheter och givit sina bästa tips och råd. Utan dem skulle vägledningen inte blivit så värdefull för våra medlemsföretag och andra i branschen, säger Åsa Schelin.

Några röster om vägledningen

 • ”Tack så fantastiskt mycket för en superbra och otroligt intressant bok. Vilket jobb ni har gjort!”
 • ”Vad fin och bra vägledningen blev! Många bra tips”
 • ”Här finns mycket inspirerande och matnyttigt som kan bidra till bra utveckling. Den gav mig lust att bland annat jobba med utemiljöerna och nu väntar och längtar jag efter att få börja med det”

Beställ ditt ex här!

På bilden högst upp:

Översta raden, från vänster: Ninva Gawrieh, fastighetsutvecklingschef på Bodenbo, Klas Uppvall, chef för kundcentrum hos Gavlegårdarna, Chris Österlund, vd för Botkyrkabyggen, Johan Norman, kvartersvärd på Mitthem, och Anna Kanervo, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder i Norrköping.

Mellersta raden, från vänster: Jonas Rosenberg, kommunikationschef på Kristianstadsbyggen, Sofie Somers, f d verksamhetsutvecklare på Telge Bostäder, Johan Björnqvist, urban utvecklare på Halmstads Fastighets AB, Cecilia Kumlin, uthyrningschef på Telge Bostäder, och Hayder Hatem, arkitekt på Huge i Huddinge.

Nedersta raden, från vänster: Nina Staaf, hållbarhetsstrateg på Mitthem, Christian Lundgren, enhetschef på Stockholmshem, Åsa Schelin, vägledningens författare och boendeexpert på Sveriges Allmännytta, Ellen Björk, projektutvecklare på Huddinge Samhällsfastigheter, och barnrättskonsulten Åsa Ekman, som i vägledningen bland annat tipsar om hur bostadsbolag kan börja arbeta med barnkonventionen.