Fri hyressättning vid nyproduktion – hur ser förslagen ut och vad innebär de för hyresmarknaden?
1 deltagare
- +
Kostnadsfri för medlem
Kostnadsfri för övriga
Anmälan stängd

Webbinariet sänds 08:30-09:30.

Utredningen om fri hyressättning vid nyproduktion hör till vårens mest omdiskuterade och ifrågasatta. Den 4 juni överlämnade utredningen sitt betänkande till justitieminister Morgan Johansson. Hur ser förslagen ut och vad kan de komma att innebära för hyresmarknaden?

I januariavtalet kom Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna överens om att reformera hyresmodellen och införa fri hyressättning vid nyproduktion. Efter ett års utredningsarbete har regeringens särskilde utredare Kazimir Åberg presenterat ett förslag till en modell för fri hyressättning vid nyproduktion. Förslaget innebär att det stiftas en helt ny lag om fri hyressättning vid nyproduktion. Hyresvärden bestämmer om den nya lagen ska tillämpas och i så fall också vilket hyresbelopp som ska erläggas. Den hyra som bestäms i hyresavtalet från början får justeras en gång om året med ett belopp som motsvarar förändringen i konsumentprisindex (KPI)

Under webbinariet kommer förslagen att presenteras av utredningssekreterare, Haymanot Baheru och kommenteras av Åsa Henninge, Henninge Fastighetsutveckling och Claes Stråth, tidigare generaldirektör på Medlingsinstitutet, samt chefsekonomerna Martin Hofverberg, Hyresgästföreningen, Tomas Ernhagen, Fastigshetsägarna och Håkan Larsson, Sveriges Allmännytta.

Praktisk information

Icon/Utbildning/place Created with Sketch.
Datum och plats
15 juni i Webbinarium
Icon/Utbildning/price Created with Sketch.
Pris
Gratis för medlem
Gratis för övriga
Icon/Utbildning/signup_date Created with Sketch.
Sista anmälningsdag
Anmäl dig senast 14 juni
Icon/Utbildning/lunch Created with Sketch.
Vad ingår
Kostnadsfritt livesänt seminarium.

Medverkande

Haymanot Baheru
Jur. dr Haymanot Baheru är utredningssekreterare i utredning Fri hyressättning vid nyproduktion  och verksam vid Stockholm Centre for Commercial Law, Juridiska fakulteten, Stockholms universitet. Hon har i sin forskning specialiserat sig på frågor relaterade till bostadsmarknaden.
Åsa Henninge
Åsa är utbildad civilingenjör och auktoriserad värderare. Hon har tidigare arbetat som analyschef på Svefa och varit rådgivare till privata och allmännyttiga, nyproducerande bostadsbolag, samt varit VD för projektutvecklingsbolag.
Claes Stråth
Claes är tidigare generaldirektör och chef för Medlingsinstitutet och har arbetat med medlingsuppdrag på arbetsmarknaden sedan 90-talet. Han har även varit särskild utredare av flera offentliga utredningar och opartisk ordförande inom Hyresmarknadskommittén.
Martin Hofverberg
Martin är chefsekonom på Hyresgästföreningen och leder arbetet med utredning och samhällsanalys.  
Tomas Ernhagen
Tomas är chefekonom på fastighetsägarna och utbildad nationalekonom och auktoriserad finansanalytiker. Han har tidigare arbetat på Riksbanken och har även ett förflutet som journalist.
Håkan Larsson
Håkan är chefsekonom på Sveriges Allmännytta sedan 2021. Han är utbildad nationalekonom och har tidigare varit chefsekonom på Villaägarna, samt arbetat på Regeringskansliet.
Viktoria Raft
Moderator för seminariet.
Skriv ut programmet
Fri hyressättning vid nyproduktion – hur ser förslagen ut och vad innebär de för hyresmarknaden?
Dag 1 – 15 juni
08:30

Webbinariet startar.

09:30

Webbinariet avslutas.

Kontakt

placeholder+image
Anna Cederlöf
Anna är vd-assistent på Sveriges Allmännytta.

Relaterade utbildningar

Hyresförhandlingarna 2022

I år har du möjlighet att vara med på hyresdagarna genom regionala webbinarium. Vi vill att alla ska kunna vara med men ändå ge er ett mer lokalt och regionalt sammanhang. Webbinarierna genomförs...

Träff för nya företagsledare

Vi vill bjuda in dig som är ny vd på någon av Sveriges Allmännyttas medlemsföretag till en presentation om vad Sveriges Allmännytta som bransch- och intresseorganisation kan erbjuda. Här får du lära ...