Lokaldagen
Stockholm 6 november
1 deltagare
- +
= 5 500 kr / 7 500 kr
(priser exkl moms)
Anmälan stängd

Lokalstrategier och flexibla välfärdslokaler

De flesta av Sveriges Allmännyttas medlemsbolag har olika typer av kommunala välfärdslokaler i sitt bestånd, såsom skolor, förskolor, särskilda boende och andra verksamhetslokaler. På denna konferens kommer vi att titta på hur dessa lokaler bäst hanteras – idag och i framtiden! Vi tar bland annat upp begreppet lokalförsörjning: hur går planeringen av denna till och vem genomför den? Hur påverkar den det kommunala fastighetsbolaget? Vi tittar också på hur utformningen av utbildningslokaler, som tex grundskolor, kommer att förändras i takt med nya pedagogiska rön vinner mark. Dessutom: hur slår EU:s nya direktiv om energieffektiviseringar mot samhällsfastigheter och lokaler?

Kommunala verksamhetslokaler i fokus

Lokaldagen 2024 är konferensen för dig som på olika sätt kommer i kontakt med kommunala verksamhetslokaler i ditt arbete. Hur ser er relation till kommunen – som ägare och hyresgäst – ut när det gäller dessa frågor?

Praktisk information

Icon/Utbildning/place Created with Sketch.
Datum och plats
6 november - Stockholm
Saturnus Konferens Slussen, Hornsgatan 15
Visa på karta
Icon/Utbildning/price Created with Sketch.
Pris
5 500 kronor för medlem
7 500 kronor för övriga
Om du tar med dig kommunens lokalstrateg eller motsvarande så medverkar denne till medlemspris
Icon/Utbildning/signup_date Created with Sketch.
Sista anmälningsdag
Anmäl dig senast 28 oktober
Icon/Utbildning/accommodation Created with Sketch.
Boende
Försäkra dig om hotellrum i god tid. Sveriges Allmännytta ombesörjer inte rumsbokning.
Icon/Utbildning/lunch Created with Sketch.
Vad ingår
I avgiften ingår kaffe, lunch och dokumentation.
Icon/Utbildning/target_audience Created with Sketch.
Målgrupp
För dig som är vd, lokalchef, förvaltare, uthyrare, fastighetsutvecklare, stadsdelsutvecklare, områdesansvarig, fastighetschef eller dig som på annat sätt kommer i kontakt med lokaler och lokalhyresgäster.

Föreläsare

placeholder+image
Martin Ingvarson
Expert lokalfrågor, Sveriges Allmännytta
Besitter lång erfarenhet av stadsutveckling ur ett lokal- och verksamhetsperspektiv, både som konsult och fastighetsägare.
placeholder+image
Björn Berggren
Expert energi, Fastighet & Hållbarhet, Sveriges Allmännytta
Björn arbetar med bl.a. Nils Holgersson, Prisdialogen och Sveby samt stöttar medlemsföretagen och bedriver aktivt påverkansarbete.
placeholder+image
Pär Carlsson
Vd, Norem
Pär har 30 års erfarenhet inom bygg- och förvaltningsbranschen varav ca 15 års samlad erfarenhet inom offentligt fastighetsföretagande.
placeholder+image
Said Ashrafi
Risk Advisory, PWC
Managementkonsult inom kommunal tekniska infrastruktur och bygg- och anläggningsprojekt.
placeholder+image
Christer Holger
Grundare och vd, LangoFlow
Grundare av Skapaskolan och lång erfarenhet av skolfastigheter från bl.a. samhällsfastighetsbolag.
placeholder+image
Frida Brismar Pålsson
Konsult, pedagog och författare, Paradis Produktion
Internationellt & nationellt anlitad föreläsare & förändringsledare med fokus på evidensbaserad skolarkitektur & human centered design.
placeholder+image
Jan Eriksson
Senior Konsult, Agima
Arbetat som IT-chef, utvecklingschef, kvalitetschef, förvaltningschef bygg och miljö samt kommundirektör i tre olika kommuner och VD.
Skriv ut programmet
Lokaldagen
Dag 1 – 6 november
09:00
Kaffe och smörgås
09:40
Energieffektivisering för lokaler

EED, EPBD, MEPS. Det senaste året har det kommit en hel del direktiv, med tillhörande akronymer, och andra riktlinjer från EU när det gäller klimatkrav och energieffektivisering på byggnader. Vad gäller egentligen för olika fastighetsslag? Direktiven är inte alltid helt enkla att förstå och tolka så Sveriges Allmännyttas energiexpert gör ett försök att räta ut en del frågetecken.

Björn Berggren, Expert energi, Fastighet & Hållbarhet, Sveriges Allmännytta
10:30
Strategisk lokalförsörjning

Behovet av olika typer av lokaler förändras ständigt för en kommun. Samtidigt är lokalanvändning en stor budgetpost och en effektiv användning är därför av stor vikt. Syftet med en strategisk lokalförsörjning är just att effektivisera och utveckla kommunens lokalanvändning. Hur uppnås en strategisk lokalförsörjning? Vilka kompetenser krävs? Hur kan lokalstrategin användas för att smörja samarbetet mellan kommun och kommunalt fastighetsbolag?

Pär Carlsson, Vd, Norem
11:15
Paus
11:30
Flexibilitet i välfärdslokaler

Då behoven av lokaler förändras samtidigt som många byggnader har svårt att tillgodose de ändamålsenliga krav som ställs på de olika verksamheterna kommer frågan om flexibla lokaler upp. SKR har givit ut en skrift om flexibla grundskolor där exempel från ett antal kommuner som aktivt arbetar med detta lyfts fram.

Said Ashrafi, Risk Advisory, PWC
12:15
Lunch
13:15
Utbildningslokaler i en föränderlig värld

Behovet av utbildning och därmed utbildningslokaler är stort redan idag och kommer troligtvis att vara så för överskådlig tid. Däremot förändras både typen av utbildning och forskningen kring pedagogik och didaktik tämligen snabbt. Vad betyder det för framtidens skolbyggnader och utbildningslokaler? Och vad betyder det för fastighetsägaren som uppför dessa? Vi får lyssna på två auktoriteter på området för att förstå hur morgondagens klassrum ser ut.

Christer Holger, Grundare och vd, LangoFlow Frida Brismar Pålsson , Konsult, pedagog och författare, Paradis Produktion
14:30
Fika
15:00
Relationen kommun – kommunalt bolag

Då kommunen står som både ägare till fastighetsbolaget, dvs hyresvärden, och som hyresgäst i form av den kommunala verksamheten uppstår ofta friktion. Kommunen har, i egenskap av både ägare och hyresgäst, olika ingångar och syn på hur hyresavtalen ska utformas och det kommunala bolaget som fastighetsägare kommer ofta i kläm. Hur kan samarbetet mellan kommunen förbättras? Vad bör det kommunala bolaget tänka på i kommunikationen med kommunen? Lyssna till en person med lång erfarenhet från båda ”sidor”.

Vi diskuterar gruppvis frågor kopplade till relationen mellan kommunen och det kommunala bolaget. Hur ser samarbetet ut i din kommun? Vilka roller finns och vilken kompetens? Kan vi lära oss något från exemplen som beskrivits av föregående talare?

Jan Eriksson, Senior Konsult, Agima
16:00
Avslut

Rekommenderade hotell

Hotell Frantz

Hotell Frantz är ett litet familjeägt boutique-hotell, beläget mellan Gamla stan och Södermalm i en byggnad från 1647. En byggnad som skräddarmästaren Frantz Bock lät bygga. Detta 4-stjärniga hotell har en bar och luftkonditionerade rum med gratis Wi-Fi och eget badrum. Hotellet serverar en frukostbuffé.

Sveriges Allmännytta har avtal med Hotell Frantz vilket ger en något lägre kostnad. Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

 

Besök deras hemsida

Visa karta

Scandic Gamla Stan

Här bor du i charmiga rum i en lugn miljö mitt bland kullerstensbeklädda gator. Mötesagendan kan betas av i vårt källarvalv anno 1650 och med tunnelbanan alldeles intill är det en perfekt utgångspunkt för att göra stan osäker. I Gamla Stan finns mycket att uppleva; här bor du bland trånga gränder, butiker och stort restaurangutbud.

Sveriges Allmännytta har avtal med Scandic vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

Besök deras hemsida

Visa karta

Hilton Stockholm Slussen

Hilton Stockholm Slussen är beläget på hippa Södermalm och erbjuder fantastisk utsikt över vattnet och historiska Gamla stan. Här bort du på mycket kort avstånd från stadens centrum och främsta sevärdheter. Unna dig själv något på våra restauranger och vår bar, som erbjuder panoramautsikt över staden.

Sveriges Allmännytta har avtal med Hilton vilket ger en något lägre kostnad. Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

Besök deras hemsida

Visa karta

Kontakt

placeholder+image
Frida Bravo
Frida Bravo är projektledare för kurser och konferenser.

Relaterade utbildningar

Vad ska vi göra med våra lokaler?

Av de allmännyttiga bolagens totala fastighetsbestånd utgör lokaler närmare en femtedel. Verksamheterna som inryms i dessa lokaler – tex skolor och förskolor, butiker och restauranger,...