Lokaldagen
1 deltagare
- +
= 4 700 kr / 6 700 kr
(priser exkl moms)
Anmälan stängd

Hur skapar vi liv i bottenplan?

Årets Lokaldag behandlar bland annat vilken betydelse lokaler och verksamheterna i lokalerna har för ett bostadsområde eller stadsdel. Hur utnyttjar man lokaler för att skapa en trygg och levande boendemiljö? När nya konsumtionsmönster medfört att många bostadsnära centrum idag lider av tomma lokaler och öde torg måste fastighetsägare tänka nytt för att fylla dessa med liv. Hur skapas detta liv i bottenplan? Vilken roll spelar lokalerna?

En annan fråga som kommer att diskuteras är hur fastighetsbeståndet kan organiseras och struktureras.  Det finns idag lika många lösningar på kommuners upplägg för sina fastigheter och bolagsstrukturer som antalet kommuner. Vad finns det för fördelar respektive nackdelar med olika lösningar? Vilken lösning passar för vilka förutsättningar?

Utbyte av goda exempel och nätverkande

Välkommen till en dag där vi lyfter goda exempel från våra medlemsföretag och andra fastighetsägare och där du får tillfälle att utöka ditt nätverk och samtidigt lära av andras erfarenheter!

Praktisk information

Icon/Utbildning/place Created with Sketch.
Datum och plats
9 november - Stockholm
Sveriges Allmännytta, Hornsgatan 15
Visa på karta
Icon/Utbildning/price Created with Sketch.
Pris
4 700 kronor för medlem
6 700 kronor för övriga
Icon/Utbildning/signup_date Created with Sketch.
Sista anmälningsdag
Anmäl dig senast 24 oktober
Icon/Utbildning/accommodation Created with Sketch.
Boende
Försäkra dig om hotellrum i god tid. Sveriges Allmännytta ombesörjer inte rumsbokning.
Icon/Utbildning/lunch Created with Sketch.
Vad ingår
I avgiften ingår kaffe, lunch och dokumentation.
Icon/Utbildning/target_audience Created with Sketch.
Målgrupp
För dig som är vd, lokalchef, förvaltare, uthyrare, fastighetsutvecklare, stadsdelsutvecklare, områdesansvarig, fastighetschef eller dig som på annat sätt kommer i kontakt med lokaler och lokalhyresgäster.

Föreläsare

placeholder+image
Tomas Lindquist
Stadsdelsutvecklare, Hyresbostäder i Norrköping
Tomas har arbetat med stadsdelsutveckling i drygt 20 år och försöker alltid hitta nya lösningar på gamla problem och som lever efter devisen; ”Om du gör som du alltid gjort, så kommer du få det du redan har”.
placeholder+image
Cecilia Safaee
Vd, Fastighets AB Hemmaplan
placeholder+image
Urban Blom
Vd, AB Eidar, Trollhättans Bostadsbolag
placeholder+image
Anna Bergström
Återbrukskonsult
Allt vi gör har ett pris, det påverkar människor och vår planet - Anna vill få fler att göra mer med det vi redan har!
placeholder+image
Martin Ingvarson
Expert lokalfrågor, Sveriges Allmännytta
Besitter lång erfarenhet av stadsutveckling ur ett lokal- och verksamhetsperspektiv, både som konsult och fastighetsägare.
placeholder+image
Pär Carlsson
Vd, Norem
Pär har 30 års erfarenhet inom bygg- och förvaltningsbranschen varav ca 15 års samlad erfarenhet inom offentligt fastighetsföretagande.
placeholder+image
Thomas Wahlberg
Fastighetschef, Köpings Bostad AB
Thomas har varit verksam inom bygg och fastighetsbranschen i nästan 40 år, både inom privata och kommunala fastighetsbolag.
Skriv ut programmet
Lokaldagen
Dag 1 – 9 november
09:30
Kaffe och smörgås
10:00
Betydelsen av lokaler i stadsrummet

Lokalerna har en avgörande betydelse för hur en stadsdel eller bostadsområde uppfattas och upplevs i alla orter, men kanske är vikten av verksamheter i socialt utsatta områden särskilt stor. Vi får höra om exempel på hur man kan utnyttja lokalerna för att skapa mötesplatser och därigenom förbättra tryggheten, säkerheten och den sociala hållbarheten.

Tomas Lindquist från Hyresbostäder i Norrköping berättar om ett av stadens bostadsområden där bostadsbolaget aktivt arbetat med att skapa en helt ny centrummiljö där människor kan mötas på olika sätt. Tryggheten har ökat samtidigt som man erbjuder ett alternativ till den kriminella gängmiljön.

Det nybildade fastighetsbolaget Hemmaplan AB har förvärvat både Rosengård Centrum i Malmö och Gottsunda Centrum i Uppsala och har som uppdrag att driva positiv och långsiktig samhällsutveckling genom att engagera lokalsamhället. Vd Cecilia Safaee pratar om bolagets strategi.

Tomas Lindquist, Stadsdelsutvecklare, Hyresbostäder i NorrköpingCecilia Safaee, Vd, Fastighets AB Hemmaplan
11:00
Liv i bottenplan

Stadslivet är i väldigt hög grad beroende av innehållet i lokalerna i städernas bottenplan. Verksamheterna, oavsett om de är kommersiella eller offentliga, är stadsdelens ansikte utåt och skapar liv och rörelse i staden. Hur kan fastighetsägare bidra till att skapa liv i annars tomma och ”döda” ytor?

Lyssna på Urban Blom på Eidar, Trollhättans kommunala bostadsbolag, hur de resonerade vid omplaceringen av sitt huvudkontor.

Vad gör vi med de lokalytor som inte används som följd av att handeln har lämnat våra stadskärnor? För fastighetsägare gäller det att hitta nya användningsområden för sina fastigheter. Kan ett nytt koncept, byggt på tre lika viktiga pelare, vara en lösning? Återbruksexperten Anna Bergström berättar om hur stadskärnor och fastighetsägare kan tänka nytt.

Urban Blom, Vd, AB Eidar, Trollhättans BostadsbolagAnna Bergström, Återbrukskonsult
12:00
Lunch
13:00
Nyckeltal för lokaler

Många kommunala bostadsbolag får i uppgift att uppföra och/eller förvalta kommunens verksamhetslokaler såsom skolor, idrottshallar, etc. Som ofta sporadisk beställare finns det hos våra medlemmar ett behov av nyckeltal för produktion och drift av dessa lokaler. Vi får en redogörelse för Sveriges Allmännyttas arbete med att ta fram nyckeltal samt även erfarenheter från andra insamlingar av liknande typ.

Martin Ingvarson, Expert lokalfrågor, Sveriges Allmännytta
13:45
Bolagsstruktur och organisation

Alla kommuner har olika typer av fastigheter i sitt bestånd, men ägar- och förvaltarstrukturen kan se väldigt olika ut. Vilka faktorer är det som styr hur uppläggen ser ut för olika kommuner? Vad är de strategiska fördelarna respektive nackdelarna? Vi får en redogörelse för de vanligaste lösningarna från konsultbolaget Norem som har lång erfarenhet av att hjälpa kommuner med strategiska fastighetsfrågor.

Pär Carlsson, Vd, Norem
14:30
Kaffe
15:00
Verktyg för ett mer effektivt utnyttjande av resurser och transparent kommunikation

Köpings Bostads AB har inlett ett arbete med att implementera AFF, Avtal för fastighetsförvaltning, i sin organisation med syfte att både effektivisera och höja kvaliteten på fastighetsförvaltningen, men även att stärka kommunikationen inom bolaget.

Thomas Wahlberg, Fastighetschef, Köpings Bostad AB
16:00
Avslutning

Rekommenderade hotell

Hotell Frantz

Hotell Frantz är ett litet familjeägt boutique-hotell, beläget mellan Gamla stan och Södermalm i en byggnad från 1647. En byggnad som skräddarmästaren Frantz Bock lät bygga. Av husets karaktär att döma, omgav sig Frantz gärna med olika människor, varav vissa riktiga karaktärer som han både inspirerades av och klädde. Det gjorde honom till en fashionabel man men också en öppensinnad person med fingertoppskänsla för det senaste!

Sveriges Allmännytta har avtal med Hotell Frantz vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

 

Besök deras hemsida

Visa karta

Scandic Gamla Stan

Här bor du i charmiga rum i en lugn miljö mitt bland kullerstensbeklädda gator. Mötesagendan kan betas av i vårt källarvalv anno 1650 och med tunnelbanan alldeles intill är det en perfekt utgångspunkt för att göra stan osäker. I Gamla Stan finns mycket att uppleva; här bor du bland trånga gränder, butiker och stort restaurangutbud.

Sveriges Allmännytta har avtal med Scandic vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

Besök deras hemsida

Visa karta

Scandic Malmen

Scandic Malmen gränsar till området SoFo som karakteriseras av kultur, kreativitet, nöjesliv och shopping.  Tunnelbanan ligger alldeles runt hörnet och tar dig till Stockholms alla sevärdheter. Inom gångavstånd finns också pendeltåg som tar dig ut till Stockholmsmässan på 7 minuter. De har inget eget parkeringsgarage eller p-platser. Närmsta garage hittar du vid Medborgarplatsen, endast 200 m från hotellet där det finns gott om platser.

Sveriges Allmännytta har avtal med Scandic vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

Besök deras hemsida

Visa karta

Clarion Hotel Stockholm

Clarion Hotel Stockholm är en självklar mötesplats för stockholmare men även ett internationellt event-, konferens- och affärshotell. Med perfekt läge på livfulla Södermalm i Stockholm är hotellet en bra bas för den som vill uppleva stadens puls.

Sveriges Allmännytta har avtal med Nordic Choice vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens skickas bokningskoder med i bekräftelsen på anmälan.

Besök deras hemsida

Visa karta

Kontakt

placeholder+image
Frida Ringblom
Frida Ringblom är projektledare för kurser och konferenser.

Relaterade utbildningar