Allmännyttig Frukost
1 deltagare
- +
Gratis för medlem
Gratis för övriga
Anmälan
Senast 1 april

Byggkostnaderna skenar – var är den fungerande marknaden?

Det beror inte på byggregler, standardhöjningar eller markpriser utan på att anbudspriserna har rusat i höjden. Trots de anmärkningsvärda prishöjningarna och trots rådande högkonjunktur varslar nu byggbranschen och konkurserna ökar. Vi får inte ihop ekvationen.

De ständigt ökande priserna för att bygga nya bostäder var inget nytt 2015, när Konkurrensverket visade att konkurrensen var eftersatt. I var femte upphandling av bostäder fick de allmännyttiga bostadsföretagen endast 0-2 anbud. Men det var droppen som föranledde Sveriges Allmännyttas satsning på att öka konkurrensen genom att bredda anbudsmarknaden med utländska totalentreprenörer. Nu ser vi effekterna av detta arbete.

Illustration i grönt med två rykande koppar

Konsultföretaget Tyréns har på Sveriges Allmännyttas uppdrag gått igenom samtliga anbud för totalentreprenader för nybyggnad av bostäder till allmännyttan från januari 2015 till oktober 2018. Den färska rapporten kommer att presenteras på vår allmännyttiga frukost den 4 april klockan 08.15-09.15. Utvärderingen visar att andelen utländska anbud visserligen har ökat, men att anbudspriserna ändå har ökat kraftigt under samma period.

Det finns få ljus på horisonten när det gäller allmännyttans möjligheter att bygga bostäder som människor har råd att efterfråga. Breddningen av anbudsmarknaden, SABOs Kombohus och upphandlingssystemet Flex är några av de få. Vem mer än Sveriges Allmännytta vill ta ledartröjan? Är byggbranschen redo att förändra sig i grunden?

Välkommen på en allmännyttig frukost om ett högaktuellt ämne!
Medverkande:
Catharina Elmsäter-Svärd, vd, Sveriges Byggindustrier
Johan Hedelin, avdelningschef, Konkurrensverket
Anna Nordén, tf vd, Framtiden Byggutveckling
Jonas Högset, chef Fastighet & Boende, Sveriges Allmännytta

Moderator: Helene Ahlberg

Webbsändning
Seminariet webbsänds och kan ses nedan eller på den här sidan. Frågor kan mejlas till frukost@sabo.se eller ställas via twitter till @SABO_se under seminariet för dig som följer webbsändningen.

Praktisk information

Datum och plats
4 april i Stockholm
SABO, Drottninggatan 29
Visa på karta
Pris
Gratis för medlem
Gratis för övriga
Sista anmälningsdag
Anmäl dig senast 1 april

Medverkande

Jonas Högset
Anna Nordén
Catharina Elmsäter-Svärd
Johan Hedelin
Skriv ut programmet
Allmännyttig Frukost
Dag 1 – 4 april
07:45
Frukost serveras
08:15
Seminariet börjar
09:15
Seminariet avslutas

Kontakt

placeholder+image
EvaHanna Wittrin
EvaHanna Wittrin är projektledare för utbildningar, evenemang och konferenser, samt programansvarig för Allmännyttans traineeprogram.