Hur förhindrar vi att barn och unga dras in i kriminalitet?
En del bostadsområden har stora utmaningar när det gäller trygghet och trivsel. Här har det offentliga, fastighetsägare, civilsamhälle och näringsidkare ett ansvar och en möjlighet att göra skillnad. På många håll görs också intressanta och framgångsrika insatser där flera aktörer samverkar för att ta tillvara på alla goda krafter.
Workshop tillsammans med Sveriges Allmännytta, Telge bostäder och Förnyelselabbet på SVID
Välkommen till en intensiv och spännande workshop på Mötesplats Lina Hage i Södertälje. Du kommer att få höra om hur Telge Bostäder tillsammans med föreningar tar sig an utmaningar att förhindra att barn och unga dras in i kriminalitet och istället skapa engagemang och en tro på samhället.
Under denna dag skapar vi tillsammans en kreativ verkstad där vi behöver din aktiva medverkan. Du kommer att få inspiration men vi vill också ha dina konkreta tips och att du delar med dig av dina erfarenheter. Målet är att alla i slutet av dagen har fått idéer för hur arbetet kan bedrivas på hemmaplan. Du kommer också att få med dig nya kontakter och ett starkt nätverk med kollegor som jobbar med liknande frågor och som kan ge ett stöd även efter den här dagen.
Om du känner igen dig i frågeställningen och utmaningen kring otrygghet i bostadsområden och tycker detta låter lockande är du varmt välkommen att vara med. Ta gärna med dig kollegor från andra organisationer som du också tycker behövs i denna verkstad. Verkstaden leds av Pia Mcaleenan och hennes kollegor på SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign.
Vad är SVID och Förnyelselabbet?
Dagens komplexa samhällsutmaningar behöver nya arbets- och förhållningssätt. SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, jobbar med att sprida och utbilda i designmetodik som verktyg för en hållbar samhällsutveckling. Sedan 2019 har Förnyelselabbet på SVID förenat systemperspektiv och designmetodik. Genom att samla aktörer och användare runt en utmaning skiftas ofta perspektiv. Behov synliggörs och det blir lättare att förstå hur och vad man ska agera på.
Tillsammans med uppdragsägare som Socialdepartementet, Skolverket, SKL och UNHCR har metoder och processer mejslats fram. Vi är idag riktigt vassa på att skapa möjligheter för många olika aktörer att mötas tillsammans med den målgrupp man avser förnya något tillsammans med. Det ser vi fram emot att göra tillsammans med er i Södertälje i augusti.
Målgrupp
Områdesutvecklare, bokonsulenter, bovärdar, fastighetsskötare, sociala hållbarhetsstrateger, kundservicepersonal, verksamhetsutvecklare, fritidsledare, poliser, fältassistenter, socionomer, chefer och ledare inom dessa områden, med flera.
Praktisk information
Lina Hage, PorslinSvägen 2b
Porslinsvägen 2B i Södertälje