Välkommen till en dag om Barnkonventionen!
Allmännyttiga bostadsbolag
Dagliga förvaltningen
Grundläggande kunskaper om barnkonventionen
Praktisk information
6 600 kronor för övriga
Synen på barn har varierat genom historien, från att betrakta barn som inget annat än små vuxna, till blanka blad som bör fyllas, till kompetenta. Barnkonventionen framhåller barnet som rättighetsinnehavare med ett särskilt skyddsbehov, med en rätt att vara delaktig i, och ha inflytande över, de val och beslut som påverkar dem. Men vad är egentligen syftet med särskilda rättigheter för barn, när vi har mänskliga rättigheter? Frågan leder in på vad som skiljer barn som grupp från andra människor, och vad som egentligen menas med barnperspektiv. Är det här med barnkonventionen bara ett perspektiv bland andra?
Barnkonventionen är ett omfattande dokument med en mängd artiklar och flera fakultativa protokoll. Att förstå och kunna tillämpa innehållet i konventionen är en förutsättning för att på ett bra sätt tillgodose barnets rättigheter. Men, måste vi använda alla artiklar hela tiden? Hur vet man vad som är barnets bästa – och det här med delaktighet, det får väl föräldrarna ta ansvar för? Här får du en introduktion till barnkonventionens innehåll och till hur du kan gå tillväga för att hitta konkreta tillämpningar i ditt dagliga arbete.
Att barnkonventionen nu är lagstiftad – gör det egentligen någon skillnad, och i så fall för vem? Allmännyttiga bostadsbolag fattar ofta beslut som berör barn, mer och mindre direkt. Ibland i rättsliga ärenden vid t ex beslut om avhysning, eller vid störningsärenden, vilket givetvis kan få stora konsekvenser för ett barn, och ibland mer indirekt i nyproduktion, omfattande renovering eller vid val av leverantörer och produkter. Kommer den nya lagen helt ändra förutsättningarna för arbetet?
Vi tittar närmare på materialet Barnrättsresan och Att pröva barnets bästa som tagits fram av Barnombudsmannen för att systematiskt kunna tillämpa barnkonventionen i verksamheter.