Förbättrad avfallssortering med rimlig arbetsinsats
Stockholm 20 oktober
1 deltagare
- +
= 3 500 kr / 5 300 kr
(priser exkl moms)
Anmälan
Senast 28 september

Under många år har fastighetsägare arbetat för få hyresgäster att källsortera och få bättre kvalitet på de sorterade avfallet. Det kan vara allt från kampanjer till så kallad nudging för att få till beteendeförändringar till att med egen personal försortera avfallet innan det hämtas.

Trots stora insatser finns fortfarande problem, för mycket återvinningsbart material hamnar i restavfallet och bränns istället för att materialåtervinnas. Plast är den fraktion som är mest problematisk, den mesta plasten av fossil olja och ger upphov till växthusgaser när plasten bränns. Hamnar plasten i matavfallet kan den försvåra produktionen av biogas.

Många företag har stora kostnader på grund av felsorterat avfall. Felsorterat avfall kan ge kostnader för extra tömning, omklassning till brännbart avfall som oftast är dyrare samt en felsorteringsavgift. Därför lägger bostadsföretag stora resurser på försortering av avfall med egen personal innan hämtning för att minska att företaget får felsorteringsavgifter.

Använd resurserna på rätt ställe

Hur kan vi öka återvinningen med en rimlig arbetsinsats och samtidigt minska kostnaderna för avfallet? Vad behöver vi mäta och följa upp för att lägga resurser på rätt ställe? Vilka mål avfallsmål är rimliga att sätta? Är det dags att komplettera källsortering med eftersorteringsanläggningar – eller påverkar det källsorteringen negativt? Kan vi med minskning av nedskräpningen också få bättre trivsel och få hyresgäster mer motiverade att källsortera? Behöver vi en bättre avfallsdialog mellan fastighetsägare, kommunen och renhållningsentreprenören för att minska avfallsmängderna?

Välkomna till årets avfallsdag – där vi lyfter minskade avfallsmängder och kostnader samt behovet av att minska klimatavtrycket från avfallet.

Praktisk information

Icon/Utbildning/place Created with Sketch.
Datum och plats
20 oktober - Stockholm
Sveriges Allmännytta, Hornsgatan 15
Visa på karta
Icon/Utbildning/price Created with Sketch.
Pris
3 500 kronor för medlem
5 300 kronor för övriga
Icon/Utbildning/signup_date Created with Sketch.
Sista anmälningsdag
Anmäl dig senast 28 september
Icon/Utbildning/accommodation Created with Sketch.
Boende
Försäkra dig om hotellrum i god tid. Sveriges Allmännytta ombesörjer inte rumsbokning.
Icon/Utbildning/lunch Created with Sketch.
Vad ingår
I avgiften ingår kaffe, lunch och dokumentation.

Föreläsare

placeholder+image
Patrizia Finessi
Expert miljö, Sveriges Allmännytta
Arbetar brett med miljö och utemiljö. Arbetsområden innefattar bl a avfall, cirkulär ekonomi och resurshushållning, klimatpåverkan och certifiering, samt nyckeltal inom utemiljö och städ.
placeholder+image
Bengt Lind
Expert Fastighetsförvaltning, Sveriges Allmännytta
Bengt arbetar som expert inom fastighetsförvaltning på Sveriges Allmännytta.
placeholder+image
Lennart Wrangsjö
Förvaltningschef, Göingehem AB
placeholder+image
Sofie Rådestad
Sakkunnig stad, Håll Sverige Rent
Sofie ansvarar för att driva kunskapsutvecklingen om nedskräpning i städer på stiftelsen Håll Sverige Rent. I rollen som sakkunnig arbetar hon med kartläggning och analys av nedskräpningens konsekvenser i stadsmiljö med fokus på trygghet, sociala normer och beteendeförändring.
placeholder+image
Linnéa Bergman
Verksamhetsutvecklare stad, Håll Sverige Rent
Linnéa ansvarar för koncept- och idéutveckling för att förebygga nedskräpning i städer på stiftelsen Håll Sverige Rent. I rollen som verksamhetsutvecklare driver hon bland annat ett nätverk med aktörer som engagerar sig för minskad nedskräpning och god avfallshantering inom bostadsområden.
placeholder+image
Anna Freiholtz
Hållbarhetschef, Uppsalahem AB
Annahar tio års erfarenhet av hållbarhetsfrågor där avfallshantering alltid varit en hjärtefråga som kopplar ihop både teknik, miljö och beteende.
placeholder+image
Anna Malmberg
Projektledare Ekologisk Hållbarhet, Hyresbostäder Norrköping
Jobbar med frågor klimatfrågor och Hyresbostäders mål om att minska utsläppen av växthusgaser med 50% år från 2020 till 2030.
placeholder+image
Cecilia Hansson
Projektledare Ekologisk hållbarhet, Hyresbostäder
placeholder+image
Johanna Leback
Miljöchef, SÖRAB
placeholder+image
Jenny Westin
Rådgivare Avfallstaxor och statistik, Avfall Sverige
Jenny har tillsammans med Avfall Sveriges jurister medverkat i framtagandet av den nya vägledningen om kommunalt avfall. Inom statistikansvaret ligger också frågor kring plockanalyser och felsortering av avfall. Jenny har ansvarat för Avfall Sveriges rapporter om Miljöstyrande avfallstaxor och Vägledning till konstruktion av avfallstaxa.
placeholder+image
Camilla Ahlqvist
Utemiljösamordnare, Signalisten i Solna
Camilla har lång erfarenhet av att arbeta med utemiljöer och senast deltog hon i ett projekt tillsammans med Håll Sverige rent som syftar till att minska nedskräpning av Signalistens gårdar. Projektet ska leda till ett koncept som bostadsföretag över hela Sverige ska kunna använda sig av.
Skriv ut programmet
Förbättrad avfallssortering med rimlig arbetsinsats
Dag 1 – 20 oktober
Kaffe och smörgås serveras från klockan 09.00
09:30
Välkomna!
10:00
Så minskade vi kostnaderna för avfallet

Informationskampanjer, förhandlad felsorteringsavgift med Hyresgästföreningen och återkoppling till hyresgäster minskade kostnaderna med drygt en miljon kr.

Lennart Wrangsjö, Förvaltningschef, Göingehem AB
Samarbete och dialog för att minska felsortering av avfall

Uppsalahem arbetar för att få kunna förbättra källsorteringen och minska felsorteringen. Hur mycket resurser går det åt för att minska felsorteringen? Det är många som måste bidra – medarbetare, hyresgäster och avfallsentreprenörer.
Dialog har påbörjats med entreprenörer som hämtar avfall för att bland annat komma överens om kriterier för när avfallet är tillräckligt bra sorterat.
Parallellt genomförs insatser i bostadsområden med syfte att göra det enklare för de boende i området och därmed minska felsorteringen.

Anna Freiholtz, Hållbarhetschef, Uppsalahem AB
Koll på avfallsmängderna och avfallskostnaderna

Hyresbostäder i Norrköping har satt uppföljningsbara mål på avfall för att få ordning på kostnaderna.
Avtalsuppföljning med avfallsentreprenören har lett till bättre samarbete. Det pågår också en dialog med kommunen för att förbättra hämtningen av kommunalt avfall.

 

 

Anna Malmberg, Projektledare Ekologisk Hållbarhet, Hyresbostäder NorrköpingCecilia Hansson, Projektledare Ekologisk hållbarhet, Hyresbostäder
12:00
Lunch
Är eftersortering av avfall en väg för ökad materialåtervinning?

SÖRABs har en nybyggd eftersorteringsanläggning i Brista. I anläggningen sorteras bland annat plast ut från hushållens restavfall och därmed minskar mängden fossil plast som går till förbränning.

Hur fungerar BRISTA och vilken potential finns det för att öka materialåtervinningen från restavfallet och annat avfall? Är mekaniska sorteringsanläggningar framtidens lösning för att kunna återvinna mer avfall?

Johanna Leback, Miljöchef, SÖRAB
Vad gäller för kommunalt avfall som är från verksamheter och från hushåll?

Begreppet kommunalt avfall har införlivats i Svensk lagstiftning som skiljer sig till viss del från det tidigare begreppet hushållsavfall. Vi kommer att få höra om Avfall Sveriges vägledning för kommunalt avfall och hur det berör bostadsföretagen och vad som gäller för kommunalt avfall från verksamheter. Vidare ska vi få höra om hur felsorteringsavgifter används som styrmedel för bättre sortering av avfall.

Jenny Westin, Rådgivare Avfallstaxor och statistik, Avfall Sverige
Mäta skräp på bostadsgården – så blev resultatet

Nedskräpningen av bostadsgårdarna är ett stort problem för både miljön och boendetrivseln. Vilket typ av skräp ligger det, och vilka åtgärder kan vi som bostadsstiftelse arbeta med för att minska nedskräpningen? Denna fråga har Signalisten arbetat med tillsammans med Håll Sverige Rent.

Camilla Ahlqvist, Utemiljösamordnare, Signalisten i Solna
16:30
Avslut

Rekommenderade hotell

Hotell Frantz

Hotell Frantz är ett litet familjeägt boutique-hotell, beläget mellan Gamla stan och Södermalm i en byggnad från 1647. En byggnad som skräddarmästaren Frantz Bock lät bygga. Av husets karaktär att döma, omgav sig Frantz gärna med olika människor, varav vissa riktiga karaktärer som han både inspirerades av och klädde. Det gjorde honom till en fashionabel man men också en öppensinnad person med fingertoppskänsla för det senaste!

Sveriges Allmännytta har avtal med Hotell Frantz vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

 

Besök deras hemsida

Visa karta

Scandic Gamla Stan

Här bor du i charmiga rum i en lugn miljö mitt bland kullerstensbeklädda gator. Mötesagendan kan betas av i vårt källarvalv anno 1650 och med tunnelbanan alldeles intill är det en perfekt utgångspunkt för att göra stan osäker. I Gamla Stan finns mycket att uppleva; här bor du bland trånga gränder, butiker och stort restaurangutbud.

Sveriges Allmännytta har avtal med Scandic vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

Besök deras hemsida

Visa karta

Scandic Malmen

Scandic Malmen gränsar till området SoFo som karakteriseras av kultur, kreativitet, nöjesliv och shopping.  Tunnelbanan ligger alldeles runt hörnet och tar dig till Stockholms alla sevärdheter. Inom gångavstånd finns också pendeltåg som tar dig ut till Stockholmsmässan på 7 minuter. De har inget eget parkeringsgarage eller p-platser. Närmsta garage hittar du vid Medborgarplatsen, endast 200 m från hotellet där det finns gott om platser.

Sveriges Allmännytta har avtal med Scandic vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

Besök deras hemsida

Visa karta

Clarion Hotel Stockholm

Clarion Hotel Stockholm är en självklar mötesplats för stockholmare men även ett internationellt event-, konferens- och affärshotell. Med perfekt läge på livfulla Södermalm i Stockholm är hotellet en bra bas för den som vill uppleva stadens puls.

Sveriges Allmännytta har avtal med Nordic Choice vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens skickas bokningskoder med i bekräftelsen på anmälan.

Besök deras hemsida

Visa karta

Kontakt

placeholder+image
Frida Ringblom
Frida Ringblom är projektledare för kurser och konferenser.

Relaterade utbildningar

Nyhet

1.3-utbildning om farligt gods för bostadsföretag

Sveriges Allmännytta har tagit fram en ADR 1.3-utbildning särskilt anpassad för bostadsföretag/fastighetsföretag för att möta upp kraven i ADR-S. Enligt föreskrifterna i ADR-S ska alla medarbetare...