Att förebygga avhysningar
Digitalt 4 november
1 deltagare
- +
= 4 400 kr / 6 600 kr
(priser exkl moms)
Anmälan
Senast 28 oktober

Samverkan i allas intresse

Att förebygga avhysning är inte enbart positivt för den som riskerar att bli av med sin bostad – det ger också en stor vinning för både bostadsbolaget och socialtjänsten, såväl som för samhället i stort. För att lyckas riktigt bra är samverkan avgörande.

Programmet riktar sig till dig inom allmännyttan och kommunen som arbetar med att motverka avhysningar.

Under dagen får du tips på hur arbetet kan struktureras, ta del av inspirerande exempel från verkligheten men dessutom får du ett utmärkt tillfälle att nätverka och byta erfarenheter!

 

Praktisk information

Icon/Utbildning/place Created with Sketch.
Datum och plats
4 november i Digitalt
Icon/Utbildning/price Created with Sketch.
Pris
4 400 kronor för medlem
6 600 kronor för övriga
Denna inbjudan vänder sig både till medarbetare i bostadsföretag och inom socialtjänsten. Bjud därför gärna in en kollega som du samarbetar med inom kommunen för samma pris som medlemmar i Sveriges Allmännytta!
Icon/Utbildning/signup_date Created with Sketch.
Sista anmälningsdag
Anmäl dig senast 28 oktober
Icon/Utbildning/lunch Created with Sketch.
Vad ingår
I avgiften ingår livesändning och dokumentation.
Icon/Utbildning/target_audience Created with Sketch.
Målgrupp
Hyresrådgivare och bostadssociala handläggare

Medverkande

Åsa Schelin
Åsa arbetar som expert inom boendefrågor sedan 2018. Hennes arbetsområde omfattar bland annat vräkningsförebyggande arbete, trygghet och säkerhet, äldres boende och barns rättigheter. Hon har sedan tidigare erfarenhet av uthyrningsfrågor och boendeutveckling inom allmännyttan.
Pernilla Parding
Pernilla är verksamhetsområdeschef på Stockholms stadsmission och ansvarar för deras externa boendelösningar. Hon är socionom i grunden och har jobbat med människor i utanförskap i snart 20 år. Under åren har hon hunnit med många olika roller och verksamheter, både från socialtjänst och Stockholms stadsmission. Sedan 2014 jobbar hon med en modell som heter Bostad först.
Anna Flink
Kim Jonsson
Laila Sjögren Byström
Laila har arbetat med Inkasso i ca. tre år. Innan hon började på Ab Bostaden i Umeå arbetade hon som väktare i ca. 12 år där hon ofta mötte människor i utsatta situationer.
Skriv ut programmet
Att förebygga avhysningar
Dag 1 – 4 november
09:00
Incheckning i Zoom
09:30
Introduktion till konferensen
10:00
Metodstöd

Metodstödet Hemma! beskriver hur man på ett systematiskt sätt kan arbeta vräkningsförebyggande. En viktig del är samverkan mellan lokala aktörer. Stödet är framtaget mellan Kronofogden och Länsstyrelserna i kommunerna.

Har du deltagit på Att förebygga avhysningar tidigare blir detta lite av en repetition.

Medverkande: Gunilla Svalborg Magnusson, kronoinspektör – verkställighet mellersta-öst, Kronofogden, Dragana Nikolic, sektionschef, Kronofogden och Kim Jonsson, kommunikatör, förebyggande verksamhet, Kronofogden

10:40
Paus
10:50
Barnperspektiv och vräkningsförebyggande arbete

Konventionen om barnets rättigheter blev svensk lag den 1 januari 2020.  Innebär den nya lagen någon förändring i arbetet med vräkningsförebyggande arbete? Vi diskuterar vad det kan innebära att beakta barnets bästa.

Medverkande: Gunilla Svalborg Magnusson, kronoinspektör – verkställighet mellersta-öst, Kronofogden, Dragana Nikolic, sektionschef, Kronofogden och Kim Jonsson, kommunikatör, förebyggande verksamhet, Kronofogden

11:30
Sekretess – ett äkta hinder eller ursäkt för att slippa samverka?

Att sekretess lyfts fram som ett hinder för bostadsbolag och socialtjänst att utveckla ett nära samarbete i det vräkningsförebyggande arbetet, är inte helt ovanligt.

Det verkar dock inte vara ett hinder i Södertälje där man under lång tid samverkat i det vräkningsförebyggande arbetet, ett arbete som man också är mycket framgångsrik i. Betyder det att man struntar i reglerna kring sekretess, eller vad är hemligheten egentligen? Kanske finns det tillfällen när man som handläggare riskerar att fokusera mer på den personliga relationen än den professionella. Vi tittar närmare på vad det är som gäller och reder ut begreppen.

Medverkande: Anna Flink, säkerhetschef, Södertälje kommun

12:10
Lunch
13:10
Vräkningsförebyggande arbete i praktiken medlemsexempel AB Bostaden i Umeå

Bostaden har under många år arbetat framgångsrikt med vräkningsförebyggande arbete, och utgår från metodstödet Hemma! Vi får ta del av hur de arbetar och hur utvecklingen sett ut under åren.

Medverkande: Laila Sjögren Byström

13:40
Nu tar vi oss vidare

I mindre grupper får du ta med dig en eller ett par utmaningar eller framgångsfaktorer i ert arbete med vräkningsförebyggande som du vill utveckla. Tillsammans med gruppen får ni dela med er av goda erfarenheter som kan ta ert arbete ett steg framåt. Att dela de mindre lyckade erfarenheterna är också värdefullt, för att undvika onödiga fallgropar. För att diskussionerna ska bli så givande som möjligt föranmäler du vad du vill lyfta. Information om detta kommer i samband med kallelse under oktober.

14:20
Kaffe
14:50
Bostad först

Bostad först är en metod som innebär att hemlösa ska få en bostad på samma villkor som alla hyresgäster, utan att först gå igenom en så kallad bostadstrappa. Metoden används framgångsrikt både internationellt och i några kommuner i Sverige. Men vad innebär den konkret och hur skiljer Bostad först sig från ett annat kontrakt med kommunen som förstahandshyresgäst?

15:30
Reflektioner och summering
16:00
Avslut

Kontakt

placeholder+image
Petra Bondesson
Petra Bondesson är projektledare för utbildningar, evenemang och konferenser.

Relaterade utbildningar

Få platser kvar

Hyresjuridik 1

Utbildning Juridik
Vi går igenom vanliga typfall, exempel och visar vilka regler som gäller enligt hyreslagen. Utbildningen passar all personal som har direktkontakt med företagets hyresgäster. Den är också ett lämpligt...
Nyhet

Hemma hos Allmännyttan

Allmännyttan, Boende, Hållbarhet, Integration
Vad är det som gör att en lägenhet och ett bostadsområde blir ett hem? Den här konferensen vänder sig till dig som arbetar med och intresserar dig för just de där ingredienserna som skapar trygghet...