Hur kan vi förbättra kvaliteten på avfallet?
Stockholm 20 oktober
1 deltagare
- +
= 3 500 kr / 5 300 kr
(priser exkl moms)
Anmälan
Senast 23 september

Under många år har fastighetsägare arbetat för få hyresgäster att källsortera och få bättre kvalitet på de sorterade avfallet. Det kan vara allt från kampanjer till så kallad nudging för att få till beteendeförändringar till att med egen personal försortera avfallet innan det hämtas.

Trots stora insatser finns fortfarande problem, för mycket återvinningsbart material hamnar i restavfallet och bränns istället för att materialåtervinnas. Plast är den fraktion som är mest problematisk, den mesta plasten av fossil olja och ger upphov till växthusgaser när plasten bränns. Hamnar plasten i matavfallet kan den försvåra produktionen av biogas.

Många företag har stora kostnader på grund av felsorterat avfall. Felsorterat avfall kan ge kostnader för extra tömning, omklassning till brännbart avfall som oftast är dyrare samt en felsorteringsavgift. Därför lägger bostadsföretag stora resurser på försortering av avfall med egen personal innan hämtning för att minska att företaget får felsorteringsavgifter.

Använd resurserna på rätt ställe

Hur kan vi öka återvinningen med en rimlig arbetsinsats och samtidigt minska kostnaderna för avfallet? Vad behöver vi mäta och följa upp för att lägga resurser på rätt ställe? Vilka mål avfallsmål är rimliga att sätta? Är det dags att komplettera källsortering med eftersorteringsanläggningar – eller påverkar det källsorteringen negativt? Kan vi med minskning av nedskräpningen också få bättre trivsel och få hyresgäster mer motiverade att källsortera? Behöver vi en bättre avfallsdialog mellan fastighetsägare, kommunen och renhållningsentreprenören för att minska avfallsmängderna?

Välkomna till årets avfallsdag – där vi lyfter minskade avfallsmängder och kostnader samt behovet av att minska klimatavtrycket från avfallet.

Praktisk information

Icon/Utbildning/place Created with Sketch.
Datum och plats
20 oktober - Stockholm
Sveriges Allmännytta, Hornsgatan 15
Visa på karta
Icon/Utbildning/price Created with Sketch.
Pris
3 500 kronor för medlem
5 300 kronor för övriga
Icon/Utbildning/signup_date Created with Sketch.
Sista anmälningsdag
Anmäl dig senast 23 september
Icon/Utbildning/accommodation Created with Sketch.
Boende
Försäkra dig om hotellrum i god tid. Sveriges Allmännytta ombesörjer inte rumsbokning.
Icon/Utbildning/lunch Created with Sketch.
Vad ingår
I avgiften ingår kaffe, lunch och dokumentation.

Medverkande

Patrizia Finessi
Patrizia arbetar brett med miljö och utemiljö på enheten Fastighet & Boende. Hennes arbetsområden innefattar bland annat avfall, cirkulär ekonomi och resurshushållning, klimatpåverkan och certifiering, samt nyckeltal inom utemiljö och städ.
Bengt Lind
Bengt arbetar som expert inom fastighetsförvaltning på Sveriges Allmännytta.
Lennart Wrangsjö
Sofie Rådestad
Sofie ansvarar för att driva kunskapsutvecklingen om nedskräpning i städer på stiftelsen Håll Sverige Rent. I rollen som sakkunnig arbetar hon med kartläggning och analys av nedskräpningens konsekvenser i stadsmiljö med fokus på trygghet, sociala normer och beteendeförändring.
Linnéa Bergman
Linnéa ansvarar för koncept- och idéutveckling för att förebygga nedskräpning i städer på stiftelsen Håll Sverige Rent. I rollen som verksamhetsutvecklare driver hon bland annat ett nätverk med aktörer som engagerar sig för minskad nedskräpning och god avfallshantering inom bostadsområden.
Anna Freiholtz
Annahar tio års erfarenhet av hållbarhetsfrågor där avfallshantering alltid varit en hjärtefråga som kopplar ihop både teknik, miljö och beteende.
Jenny Westin
Jenny har tillsammans med Avfall Sveriges jurister medverkat i framtagandet av den nya vägledningen om kommunalt avfall. Inom statistikansvaret ligger också frågor kring plockanalyser och felsortering av avfall. Jenny har ansvarat för Avfall Sveriges rapporter om Miljöstyrande avfallstaxor och Vägledning till konstruktion av avfallstaxa.
Camilla Ahlqvist
Camilla har lång erfarenhet av att arbeta med utemiljöer och senast deltog hon i ett projekt tillsammans med Håll Sverige rent som syftar till att minska nedskräpning av Signalistens gårdar. Projektet ska leda till ett koncept som bostadsföretag över hela Sverige ska kunna använda sig av.
Skriv ut programmet
Hur kan vi förbättra kvaliteten på avfallet?
Dag 1 – 20 oktober
Kaffe och smörgås serveras från klockan 09.00
09:30
Välkomna!
Så minskade vi kostnaderna för avfallet

Informationskampanjer, förhandlad felsorteringsavgift med Hyresgästföreningen och återkoppling till hyresgäster minskade kostnaderna med drygt en miljon kr.

Lennart Wrangsjö, Förvaltningschef, Göingehem AB
Samarbete och dialog för att minska felsortering av avfall

Uppsalahem arbetar för att få kunna förbättra källsorteringen och minska felsorteringen. Hur mycket resurser går det åt för att minska felsorteringen? Det är många som måste bidra – medarbetare, hyresgäster och avfallsentreprenörer.
Dialog har påbörjats med entreprenörer som hämtar avfall för att bland annat komma överens om kriterier för när avfallet är tillräckligt bra sorterat.
Parallellt genomförs insatser i bostadsområden med syfte att göra det enklare för de boende i området och därmed minska felsorteringen.

Anna Freiholtz, Hållbarhetschef, Uppsalahem AB
Vad gäller för kommunalt avfall som är från verksamheter och från hushåll?

Begreppet kommunalt avfall har införlivats i Svensk lagstiftning som skiljer sig till viss del från det tidigare begreppet hushållsavfall. Vi kommer att få höra om Avfall Sveriges vägledning för kommunalt avfall och hur det berör bostadsföretagen och vad som gäller för kommunalt avfall från verksamheter. Vidare ska vi få höra om hur felsorteringsavgifter används som styrmedel för bättre sortering av avfall.

Jenny Westin, Rådgivare Avfallstaxor och statistik, Avfall Sverige
Trygga och trivsamma bostadsgårdar utan skräp

Det finns massor med skräp i städerna, och att det är skräpigt kan göra att människor inte trivs. Dessutom kostar det samhället flera miljarder varje år att städa upp. Ett viktigt led i arbetet med att skapa trygga och trivsamma bostadsgårdar är att minska nedskräpningen. Håll Sverige Rent har utvecklat konceptet ”Skräpfri bostadsgård” som är en kombination av att mäta skräp och implementera åtgärder för att minska nedskräpning.

Linnéa Bergman, Verksamhetsutvecklare stad, Håll Sverige RentSofie Rådestad, Sakkunnig stad, Håll Sverige Rent
Mäta skräp på bostadsgården – så blev resultatet

Nedskräpningen av bostadsgårdarna är ett stort problem för både miljön och boendetrivseln. Vilket typ av skräp ligger det, och vilka åtgärder kan vi som bostadsstiftelse arbeta med för att minska nedskräpningen? Denna fråga har Signalisten arbetat med tillsammans med Håll Sverige Rent.

Camilla Ahlqvist, Utemiljösamordnare, Signalisten i Solna
16:30
Avslut

Rekommenderade hotell

Hotell Frantz

Hotell Frantz är ett litet familjeägt boutique-hotell, beläget mellan Gamla stan och Södermalm i en byggnad från 1647. En byggnad som skräddarmästaren Frantz Bock lät bygga. Av husets karaktär att döma, omgav sig Frantz gärna med olika människor, varav vissa riktiga karaktärer som han både inspirerades av och klädde. Det gjorde honom till en fashionabel man men också en öppensinnad person med fingertoppskänsla för det senaste!

Sveriges Allmännytta har avtal med Hotell Frantz vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

 

Besök deras hemsida

Visa karta

Scandic Gamla Stan

Här bor du i charmiga rum i en lugn miljö mitt bland kullerstensbeklädda gator. Mötesagendan kan betas av i vårt källarvalv anno 1650 och med tunnelbanan alldeles intill är det en perfekt utgångspunkt för att göra stan osäker. I Gamla Stan finns mycket att uppleva; här bor du bland trånga gränder, butiker och stort restaurangutbud.

Sveriges Allmännytta har avtal med Scandic vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

Besök deras hemsida

Visa karta

Scandic Malmen

Scandic Malmen gränsar till området SoFo som karakteriseras av kultur, kreativitet, nöjesliv och shopping.  Tunnelbanan ligger alldeles runt hörnet och tar dig till Stockholms alla sevärdheter. Inom gångavstånd finns också pendeltåg som tar dig ut till Stockholmsmässan på 7 minuter. De har inget eget parkeringsgarage eller p-platser. Närmsta garage hittar du vid Medborgarplatsen, endast 200 m från hotellet där det finns gott om platser.

Sveriges Allmännytta har avtal med Scandic vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

Besök deras hemsida

Visa karta

Clarion Hotel Stockholm

Clarion Hotel Stockholm är en självklar mötesplats för stockholmare men även ett internationellt event-, konferens- och affärshotell. Med perfekt läge på livfulla Södermalm i Stockholm är hotellet en bra bas för den som vill uppleva stadens puls.

Sveriges Allmännytta har avtal med Nordic Choice vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens skickas bokningskoder med i bekräftelsen på anmälan.

Besök deras hemsida

Visa karta

Kontakt

placeholder+image
Frida Ringblom
Frida Ringblom är projektledare för kurser och konferenser.

Relaterade utbildningar

Nyhet

1.3-utbildning om farligt gods för bostadsföretag

Sveriges Allmännytta har tagit fram en ADR 1.3-utbildning särskilt anpassad för bostadsföretag/fastighetsföretag för att möta upp kraven i ADR-S. Enligt föreskrifterna i ADR-S ska alla medarbetare...

Allmännyttans fastighetsdagar

Välkommen på en konferens med inspirerande föreläsningar, spännande studiebesök och mingel. Under dessa dagar kommer vi att ge dig de senaste nyheterna inom fastighetsutveckling och de bästa...