Lokaldagen
1 deltagare
- +
= 4 800 kr / 6 800 kr
(priser exkl moms)
Anmälan stängd

Samhällsfastigheter – Hyra eller äga?

Samhällsfastigheter, dvs fastigheter där verksamheten är skattefinansierad, har snabbt vuxit till ett viktigt och omtalat fastighetsslag. Bakom den snabba utvecklingen ligger mycket stora behov av nya lokaler för välfärden, kommuners och regioners intresse att sälja fastigheter och en anstormning bland investerare till samhällsfastigheter. Många privata fastighetsägare har sett en chans att kapitalisera på långa kontrakt med stabila hyresgäster. Den senaste tiden har det dock hörts andra tongångar i skuggan av den ekonomiska nedgång vi nu ser.

På årets Lokaldag kommer vi att djupdyka i ämnet samhällsfastigheter. Varför väljer en del kommuner att sälja och hyra istället för att äga? Hur ser de privata aktörerna på framtiden när lågränteeran är över?

Utbyte av goda exempel och nätverkande

Välkommen till en dag där vi lyfter goda exempel från våra medlemsföretag och andra fastighetsägare och där du får tillfälle att utöka ditt nätverk och samtidigt lära av andras erfarenheter!

Praktisk information

Icon/Utbildning/place Created with Sketch.
Datum och plats
9 november 2023 - Stockholm
Slussgården konferens, Hornsgatan 15
Visa på karta
Icon/Utbildning/price Created with Sketch.
Pris
4 800 kronor för medlem
6 800 kronor för övriga
Icon/Utbildning/signup_date Created with Sketch.
Sista anmälningsdag
Anmäl dig senast 2 november
Icon/Utbildning/accommodation Created with Sketch.
Boende
Försäkra dig om hotellrum i god tid. Sveriges Allmännytta ombesörjer inte rumsbokning.
Icon/Utbildning/lunch Created with Sketch.
Vad ingår
I avgiften ingår kaffe, lunch och dokumentation.
Icon/Utbildning/target_audience Created with Sketch.
Målgrupp
För dig som är vd, lokalchef, förvaltare, uthyrare, fastighetsutvecklare, stadsdelsutvecklare, områdesansvarig, fastighetschef eller dig som på annat sätt kommer i kontakt med lokaler och lokalhyresgäster.

Föreläsare

placeholder+image
Martin Ingvarson
Expert lokalfrågor, Sveriges Allmännytta
Besitter lång erfarenhet av stadsutveckling ur ett lokal- och verksamhetsperspektiv, både som konsult och fastighetsägare.
placeholder+image
Mikael Söderlund
Head of Research Nordics & Partner, Colliers
Mikael Söderlundh är analyschef och partner på fastighetsrådgivaren Colliers och hade dessförinnan samma position på Pangea.
placeholder+image
Catrin Viksten
Förvaltningschef Samhällsfastigheter, Rikshem AB
Jobbat med samhällsfastigheter mer än 15 år och arbetat både med utveckling av samhällsfastigheter och i fastighetsägande bolag.
placeholder+image
Patrik Stenman
Finansrådgivare, Kommuninvest
placeholder+image
Carin Carlsson
Jurist, Sveriges Allmännytta
Jurist på Sveriges Allmännytta med de flesta juridiska frågor som ett allmännyttigt bostadsföretag kommer i kontakt med.
placeholder+image
Göran Albertsson
Vd, Härnösandshus
placeholder+image
Krister Karlsson
Vice Vd och fastighetsutvecklingschef, Samhällsbyggnadsbolaget
Ansvarig för utveckling av bostäder och samhällsfastigheter inom SBB´s bestånd i Norden.
Skriv ut programmet
Lokaldagen
Dag 1 – 9 november
09:00
Kaffe och smörgås
09:40
Samhällsfastigheter som fastighetsinvestering

Vi inleder dagen med att sätta begreppet samhällsfastigheter i perspektiv. Samhällsfastigheter som segment på fastighetsmarknaden har växt explosionsartat det senaste decenniet. Hur mår sektorn idag när vi ser höjda räntor, rekordinflation och när vi är på väg in i en lågkonjunktur?

Mikael Söderlund, Head of Research Nordics & Partner, Colliers
10:15
Kommunalt, privat eller allmännyttan?

För 20 år sedan fanns knappt begreppet Samhällsfastigheter. Idag är det en av de hetaste marknaderna inom fastighetsbranschen. Många kommuner väljer att istället för att uppföra och äga tex skolor, förskolor och äldreboenden, överlåta detta åt den privata marknaden och sedan hyra in sina verksamheter i dessa lokaler. Bland Sveriges Allmännyttas medlemmar finns numera även aktörer som specialiserat sig på denna företeelse. Varför har detta blivit en trend de senaste åren? Vilka är fördelarna och vilka är nackdelarna?

Catrin Viksten, Förvaltningschef Samhällsfastigheter, Rikshem AB
11:00
Hyra eller äga?

När en kommun eller ett kommunalt bolag ska tillskapa nya lokaler för sin verksamhet behöver de ta ställning till vilken mix av olika finansieringsalternativ som behövs. Kommuninvest försöker ge sina medlemmar råd genom att identifiera och analysera olika finansieringsformer, där frågan om att äga eller hyra sina verksamhetslokaler är central.

Patrik Stenman, Finansrådgivare, Kommuninvest
11:45
Lunch
13:00
Kommunala fastighetsaffärer - vilka lagar och regler gäller?

Många kommuner och kommunala fastighetsbolag genomför fastighetsaffärer med jämna mellanrum, såväl inom kommunkoncernen som externt. Vilka lagar och regler gäller egentligen för dessa affärer? Vilka risker står man som kommunal aktör och vilka konsekvenser kan uppstå för såväl beställare som entreprenör om affären bryter mot upphandlingsregelverket? Sveriges Allmännyttas jurist reder ut begreppen med hjälp av konkreta och aktuella exempel på statliga och kommunala lokalanskaffningar.

Carin Carlsson, Jurist, Sveriges Allmännytta
13:45
Case: Härnösand

För 16 år sedan genomförde Härnösand en fastighetsaffär som räddade kommunens ekonomi. Förlorade arbetstillfällen, minskad offentlig service, negativ befolkningsutveckling ledde till att kommunens lokalfastigheter såldes till en privat aktör. Idag har fastigheterna sålts vidare flera gånger om. Hör om hur resan gick till, vad man har lärt sig och hur dialogen mellan kommunen och dagens ägare fungerar.

Göran Albertsson, Vd, Härnösandshus
14:30
Fika
15:00
I hetluften

Samhällsbyggnadsbolaget Norden är ett av de bolag som satsat på bland annat samhällsfastigheter och på väldigt kort tid byggt upp en omfattande portfölj. Den senaste tiden har bolaget dock varit under stark press i takt med att ränteläget förändrats och aktiekursen dalat.  Även SBB:s affärsidé har ifrågasatts, inte minst i media. Hur ser bolaget på sin affärsupplägg, den senaste tidens turbulens och sin roll i samhällsbygget?

Krister Karlsson, Vice Vd och fastighetsutvecklingschef, Samhällsbyggnadsbolaget
15:30
Paneldebatt

Allt fler kommuner väljer att låta privata aktörer bygga lokaler för kommunens verksamheter och sedan teckna långa hyresavtal. Är detta en önskvärd samhällsutveckling? Säljer kommunerna ut värdefullt kapital som tillhör skattebetalarna, eller optimerar de kommunala resurser genom att låta marknaden sköta det som marknaden är bäst på? Är svenska kommunföreträdare lättlurade?

16:00
Avslut

Rekommenderade hotell

Hotell Frantz

Hotell Frantz är ett litet familjeägt boutique-hotell, beläget mellan Gamla stan och Södermalm i en byggnad från 1647. En byggnad som skräddarmästaren Frantz Bock lät bygga. Detta 4-stjärniga hotell har en bar och luftkonditionerade rum med gratis Wi-Fi och eget badrum. Hotellet serverar en frukostbuffé.

Sveriges Allmännytta har avtal med Hotell Frantz vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

 

Besök deras hemsida

Visa karta

Scandic Gamla Stan

Här bor du i charmiga rum i en lugn miljö mitt bland kullerstensbeklädda gator. Mötesagendan kan betas av i vårt källarvalv anno 1650 och med tunnelbanan alldeles intill är det en perfekt utgångspunkt för att göra stan osäker. I Gamla Stan finns mycket att uppleva; här bor du bland trånga gränder, butiker och stort restaurangutbud.

Sveriges Allmännytta har avtal med Scandic vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

Besök deras hemsida

Visa karta

Hilton Stockholm Slussen

Hilton Stockholm Slussen är beläget på hippa Södermalm och erbjuder fantastisk utsikt över vattnet och historiska Gamla stan. Här bort du på mycket kort avstånd från stadens centrum och främsta sevärdheter. Unna dig själv något på våra restauranger och vår bar, som erbjuder panoramautsikt över staden.

Sveriges Allmännytta har avtal med detta hotell vilket innebär ett förmånligt fast pris på hotellrum. Hotellet ligger mycket nära vårt kontor.

Vid anmälan till en kurs eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

Besök deras hemsida

Visa karta

Clarion Hotel Stockholm

Clarion Hotel Stockholm är en självklar mötesplats för stockholmare men även ett internationellt event-, konferens- och affärshotell. Med perfekt läge på livfulla Södermalm i Stockholm är hotellet en bra bas för den som vill uppleva stadens puls.

Sveriges Allmännytta har avtal med Nordic Choice vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en kurs eller konferens skickas bokningskoder med i bekräftelsen på anmälan.

Besök deras hemsida

Visa karta

Kontakt

placeholder+image
Frida Bravo
Frida Bravo är projektledare för kurser och konferenser.

Relaterade utbildningar

Vad ska vi göra med våra lokaler?

Av de allmännyttiga bolagens totala fastighetsbestånd utgör lokaler närmare en femtedel. Verksamheterna som inryms i dessa lokaler – tex skolor och förskolor, butiker och restauranger,...