Bättre koll på avfallet
Alla verksamheter som producerar farligt avfall ska föra anteckningar och rapportera till det farliga avfallet till det nationella avfallsregistret på Naturvårdsverket. Med farligt avfall avses till exempel elavfall, batterier och ljuskällor, kemikalier som bekämpningsmedel och ogräsmedel, sprayburkar samt lim och färgrester.
Det finns ingen nedre gräns för mängden avfall som ska registreras eller att verksamheten ska ha en viss storlek för att vara skyldig att tillämpa regelverket.
I ett bostadsföretag kommer det farliga avfallet från olika källor: den egna förvaltningen, hyresgäster, lokalhyresgästers verksamhet eller anlitade entreprenörer. I vissa fall vet vi inte vem som är avfallsproducent då avfallet har dumpats på fastigheten. Vem som har producerat avfallet är viktigt eftersom reglerna är olika beroende på vem som anses vara avfallsproducent.
Vem har ansvaret?
Lagstiftningen är ny men allt ännu inte på plats. Det är till exempel inte helt klart när eller om ett bostadsföretag ska uppfylla anteckningsskyldigheten beroende på var avfallet uppstått. Med anteckningsskyldighet avses att föra anteckningar, rapportera till avfallsregistret och upprätta transportdokument.
Sveriges Allmännytta har tagit fram en vägledning som syftar till att dels informera om reglerna, dels att visa hur de kan uppfyllas baserat på vad vi känner till just nu. Vid detta webbinarium kommer vi att berätta om innehållet i vägledningen och ni kommer få möjligheter att ställa frågor som rör den.
Praktisk information
700 kronor för övriga
Webbinariet riktar sig i första hand till våra medlemmar. Övriga får delta i mån av plats.