Välkommen till en utbildning för stadsdelsutvecklare!
Det blir åtta dagar vid fyra tillfällen om hur du kan höja det sociala kapitalet i ett bostadsområde.
Allmännyttan är ofta stora fastighetsägare i bostadsområden med socioekonomiska utmaningar av olika slag. Detta ställer alldeles särskilda krav på kompetens av bostadsbolagens personal. Vi erbjuder därför en utbildning i fyra moduler för områdesutvecklare och annan personal som vill höja sin kompetens inom stadsdelsutveckling.
På utbildningen får du ta del av teorier och modeller för en hållbar stadsdelsutveckling. Det är ett stort fokus på den sociala hållbarheten men vi kommer också att gå in på fysisk planering och samhällsplanering. Du får konkreta exempel på hur andra runt om i landet gjort för att öka trygghet, trivsel och attraktivitet i sina bostadsområden.
Programmet innehåller:
Modul 1 – Staden i världen i Stockholm och Fittja
På den första modulen får vi en inledning till stadsdelsutveckling och vad stadsplanering är. Vi får också exempel på arbetsmetoder och kunskap om mångkultur, segregation och integration.
Modul 2 – Trygga stadsdelar i Örebro
Den andra modulen har fokus på trygghet, säkerhet och boinflytande. Vi får bland annat lära oss om trygghetsinventeringar, EST-modellen och om konst som metod för hyresgästdialog och ökad delaktighet.
Modul 3 – Partnerskap och samverkan i Norrköping
När vi besöker Norrköping kommer vi att få veta mer om hur bostadsföretag, kommun och organisationer kan ingå partnerskap och skriva samverkansavtal för att bli mer effektiva i arbetet med att utveckla en stadsdel. Vi kommer också att få träffa deltagare på mötesplatsen Portalen.
Modul 4 – Hållbara stadsdelar i Helsingborg
Under den fjärde och sista modulen får vi ta del av Helsingborgshems modell för stadsdelsutveckling som kallas Attraktiva stadsdelar. Här berörs alla hållbarhetsdimensionerna med ämnen som smart mobilitet, förtätning av en stadsdel och finansiering av projekt.
På varje modul får vi träffa representanter från det allmännyttiga bostadsföretaget på orten, lyssna på gästföreläsare och göra studiebesök. Deltagarna kommer också att få göra ett eget arbete och reflektera på ett urval av den kurslitteratur som finns för utbildningen.
Med reservation för eventuella ändringar i programmet.
När du har gått den här utbildningen har du:
Fått ta del av olika arbetsmodeller inom hållbar stadsdelsutveckling. Besökt olika platser där det pågår en strategisk stadsdelsutveckling. Fått ett nytt nätverk med kollegor från hela landet som arbetar med samma frågor som du. Övat på att ta fram en egen stadsdelsutvecklingsplan.
Vad är stadsdelsutveckling?
Med stadsdelsutveckling menas ett lokalt utvecklingsarbete där flera aktörer tillsammans med de boende samverkar för att långsiktigt och hållbart förbättra en stadsdel både när det gäller fysiska och sociala dimensioner. Stadsdelsutveckling omfattar satsningar som höjer det sociala kapitalet i ett bostadsområde men kan även innebära fysisk upprustning såsom renovering, nybyggnation eller förbättringar av utemiljön. Satsningar som sammantaget gör stadsdelen mer attraktiv, trygg och trivsam. Andra närliggande begrepp är områdesutveckling, urban utveckling, samhällsplanering och social hållbarhet.
Vår ambition är att genomföra utbildningen som planerat. Självklart följer vi utvecklingen av Covid-19 och myndigheternas rekommendationer noggrant inför hösten, och vi kommunicerar eventuella ändrade beslut här och via e-mail. Avbokning sker naturligtvis utan extra kostnad.
Praktisk information
Modulbaserad utbildning
Det här är en utbildning som ges i moduler. Det innebär att det är flera tillfällen, moduler, som utgör utbildningen. Alla datum som visas i bokningen ingår i utbildningen.
Datum och plats
13–14 oktober 2020 och 1–2 december 2020 och 15–16 juni och 21–22 april i Stockholm Sveriges Allmännytta, Drottninggatan 29
Lena är expert inom frågor om hur allmännyttan bidrar till social hållbarhet. Hon är engagerad i bland annat hyresgästkommunikation, boinflytande, stadsdelsutveckling och integration.
Anna Lackman
Expert inom fastighetsförvaltning, Sveriges Allmännytta
Anna arbetar sedan hösten 2018 som expert på förvaltningsfrågor på Sveriges Allmännytta och hanterar de flesta frågor som rör område. Hon har tidigare arbetat på Stockholmshem och Svenska Bostäder som bland annat områdeschef och förvaltare.
Helena Henriksson
Jurist, Sveriges Allmännytta
Helena arbetar sedan hösten 2014 som jurist på Sveriges Allmännytta och med de flesta juridiska frågor som ett allmännyttigt bolag eller stiftelse kommer i kontakt med. Ett av hennes specialområden är offentlig upphandling. Hon har tidigare bland annat arbetat på regeringskansliet och som utredningssekreterare.
Oliver Berger
Samhällsplanerare, Urban utveckling
Oliver är samhällsplanerare och projektledare på Urban Utveckling. Han arbetar med utredningar och utvecklingsarbete ur ett stadsdelsperspektiv över hela landet med särskild tonvikt på socioekonomiskt utsatta bostadsområden.
Martin Ingvarson
Expert lokalfrågor, Sveriges Allmännytta
Martin arbetar som expert inom lokalfrågor och började på Sveriges Allmännytta under försommaren 2020. Han har lång erfarenhet av stadsutveckling ur ett lokal- och verksamhetsperspektiv, både som konsult och fastighetsägare.
Aygül Kabaca
Utbildningschef och pedagogisk ledare, Mångkulturellt centrum
Aygül är legitimerad lärare och arbetar sedan 2015 som föreläsare och processledare på MKC. Hon har breda erfarenheter i mänskliga rättigheter, globalt och nationellt, med särskilt fokus på jämlikhets- och inkluderingsfrågor kopplat till representation och mångfald.
Sophia Lövgren
Strateg och fil dr sociologi, Hyresgästföreningen
Sophia har forskat främst kring makt, styrning och motmakt vad gäller bostadspolitik, lokalt utvecklingsarbete och deltagande samt lokal aktivism. Sophia har också bred kompetens kring civilsamhälleligt engagemang, särskilt kopplat till socioekonomiskt eftersatta områden och segregation.
Peter Hovlund
Distriktschef, ÖrebroBostäder
Peter Hovlund är distriktschef för ÖrebroBostäders distrikt Vivalla- Baronbackarna. Han arbetar mycket med stadsdelsutveckling ur ett långsiktigt perspektiv, med särskild inriktning på trygghetsfrågor och boinflytande. Som ett led i att skapa goda förutsättningar för att utveckla stadsdelarna på ett hållbart och positivt sätt samarbetar han med många andra aktörer i omrdået.
Tomas Lindquist
Stadsdelsutvecklare, Hyresbostäder i Norrköping
Tomas har arbetat med stadsdelsutveckling i drygt 20 år och försöker alltid hitta nya lösningar på gamla problem och som lever efter devisen; ”Om du gör som du alltid gjort, så kommer du få det du redan har”.
Anna-Carin B Magnusson
Utvecklingschef, Örebrobostäder AB
Anna-Carin är i grunden socionom och arbetar som chef för avdelningen Hållbar utveckling på Örebrobostäder. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med stadsdelsutveckling, boinflytande och trygghetsfrågor på både operativ och strategisk nivå.
Cormac Russel
Managing director & founder, Nuture Development Limited
Charlotte Ekfeldt
Affärsutvecklingschef, AB Botkyrkabyggen
Charlotte arbetar som affärsutvecklingschef med ansvar för omställning till en hållbar samhällsutveckling. Hon har erfarenhet av det strategiska och målinriktade arbetet med konkreta handlingar inom områden som hållbara affärer och stadsdelsutveckling.
Helena Kihlanki
Stadsplanerare, Urban Utveckling
Helena är stadsplanerare och arbetar som utredare inom social hållbarhet på Urban Utveckling. Helena arbetar dagligen med att kartlägga, analysera och utvärdera områdesutvecklingsprojekt. Hon arbetar också med att ta fram förstudier, genomföra dialogprocesser i socioekonomiskt utsatta områden och med trygghetsfrågor.
Kicki Hendahl
Stadsdelsutvecklare, konstansvarig
Kicki arbetar som Stadsdelsutvecklare och är konstansvarig. I hennes uppdrag är det viktigt att lyssna in vilka behov och önskemål hyresgästerna har och skapa möjligheter för dem att vara delaktiga i utvecklingen av hållbara och unika livsmiljöer att bo och leva i. Under hennes 10 år på ÖBO har hon utvecklat ”Konst som metod” som i korthet kan beskrivas som en metod för delaktighet runt utveckling av en specifik plats.
Teresa Lindholm
Specialist inom social hållbarhet, White Arkitekter
Teresa är etnolog och arbetar med social hållbarhet inom stadsplanering och arkitektur. Till hennes fokusområden hör frågor som rör segregation, platsidentitet, barns perspektiv, normkreativ gestaltning, dialog och medskapande. Bakom sig har hon bland annat erfarenhet som demokrati- och stadsdelsutvecklare i Huddinge kommun, kunskapsledare inom European Urban Knowledge Network och forskningsassistent på Södertörns högskola och Mångkulturellt centrum.
Susanne Urban
Docent i sociolog och lektor vid Institutet för bostads och urbanforskning vid Uppsala universitet.
Susanne Urban är docent i sociolog och lektor vid Institutet för bostads och urbanforskning vid Uppsala universitet. Hennes forskning inriktar sig bland annat på hur politik för storstadsutveckling kan påverka boendesegregationen, och hur grannskap kan påverka integration för de som bor där. Hon forskar just nu även på skolsegregation och utrikes föddas företagande.
Henrik Andershed
Professor i kriminologi och psykologi vid Örebro universitet
Henrik Andershed är professor i kriminologi och psykologi vid Örebro universitet och har forskat om brott och otrygghet i över 20 år och står bakom mer än 100 vetenskapliga publikationer. Han har också samarbetat mycket med kommuner, polismyndigheten och bostadsföretag i att effektivisera det brottsförebyggande arbetet.
Maria Nordhag
Hållbarhetsstrateg, ÖrebroBostäder AB
Maria har sin bakgrund inom freds- och utvecklingsstudier. Hon har i flera år arbetat med sociala aspekter av förnyelsearbete i socioekonomiskt utsatta områden, exempelvis genom boinflytande, stadsdelsutveckling och arbetsmarknadssatsningar.
Pia Holm Wahlström
Bokonsulent, ÖrebroBostäder AB
Pia arbetar på ÖrebroBostäder sedan 20 år, varav tio år som bokunsulent. I sitt arbete stöttar hon bovärdar och distriktschefer, samt andra verksamheter vad gäller boscociala problem och trygghetsfrågor. Hon är även involverad i EST-arbetet, Effektiv samverkan för trygghet, tillsammans med Örebro kommun och polis.
Ajdin Gurda
Boendeutvecklare, ÖrebroBostäder AB
Ajdin arbetar i ÖBOs socialt utsatta bostadsområden Vivalla och Baronbackarna med särskild fokus på samarbete med föreningslivet och andra aktörer, samt med arbetsmarknadssatsningar.
Anna Kanervo
Stadsdelsutvecklare, Hyresbostäder i Norrköping
Anna ansvarar för att driva långsiktigt utvecklingsarbete i stadsdelarna i samverkan med kommunen och andra lokala aktörer.
Skriv ut programmet
Stadsdelsutveckling
Skriv ut programmet
13 oktober –
Staden i världen i Stockholm och Fittja
Dag 1 är vi på Sveriges Allmännytta, Drottninggatan 29
Hållbara Hökarängen, Bagarmossen Smartup, Skarpnäckslyftet och andra intressanta exempel på hur man kan ta ett nytt grepp på en hel stadsdel. Vikten av att få med sig all personal och att ha ett förvaltningsperspektiv.
Att se över hur lokalerna i ett bostadsområde nyttjas kan vara en viktig del i ett stadsdelsutvecklingsarbete. Rätt verksamheter i lokalerna kan göra en plats mer attraktiv och trygg. Bottenvåningarna fungerar på många sätt som stadsdelens ansikte utåt därför krävs en genomtänkt lokalstrategi.
Vad är egentligen segregation och hur skapas den? Har segregation något att göra med integration? Spelar grannskapet någon roll för den framtida karriären? Kan lokala insatser påverka segregation och integrationsprocesser?
I januari 2020 blev barnkonventionen svensk lag. Samtidigt har barns rörelsefrihet och fysiska aktivitet minskat kraftigt. Därför måste vi öka fokus på barns behov och nya sätt att planera och utveckla våra stadsmiljöer. Hur kan det gå till och hur kan barnen själva involveras i problemlösandet?
Vad är viktigt att tänka på när man tecknar samverkansavtal flera aktörer? Finns det några fallgropar? Hur förhåller sig t.ex. sådana avtal till offentlig upphandling? Vad menas med idéburet offentligt partnerskap? Det är frågor som Helena Henriksson som är jurist på Sveriges Allmännytta kommer att ta upp.
ABCD står för Asset Based Community Development och är ett förhållningssätt som handlar om att utgå från människans styrkor istället för hennes svagheter. Detta perspektiv har bland annat varit viktigt i arbetet med verksamheten Portalen i Norrköping. Tomas Lindquist, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder i Norrköping, med flera.
Om staden och bostadsbolagets ägardirektiv. Vi får också höra om den framtida stadsmässan H22 – A Smarter City som har fokus på välfärdsinnovation och stadsutveckling. Jonas Hansson, vd Helsingborgshem, med flera.
11:05
Paus
11:15
Helsingborgshems modell Attraktiva stadsdelar
Mikaela Åberg och Sinna Broberg, Helsingborgshem
12:00
Lunch
13:00
Helsingborgshems modell Attraktiva stadsdelar
Mikaela Åberg och Sinna Broberg, Helsingborgshem
13:45
Paus
13:55
Projektet Drottninghög
Stadsdelsutveckling under parollen ”öppna, koppla, förtäta” med dialog och samverkan i fokus.
14:40
Kaffe
15:00
Studiebesök Drottninghög
15:55
Studiecirkel med kurslitteratur
16:40
Summering
17:00
Avslut
22 april –
08:30
Inledning
08:35
Klimatsmarta stadsdelar
Förutsättningar för smart mobilitet i ett före detta miljonprogram. Stadskvarteret på Drottninghög; återbruk, dagvattenmagasin och co-living. Anna Nijssen, Kicki Delander Eksten, Lee Antonsen, med flera.
09:20
Paus
09:35
Nya metoder för socialt hållbara stadsdelar
SällBo – ett samboende för olika åldrar och målgrupper. Integrationsprojekt som förebygger ofrivillig ensamhet. Dragana Curovic, Helsingborgshem.
10:20
Promenad till SällBo
10:30
På-plats-besök, SällBo
11:25
Mitt eget projekt
Slutredovisning av deltagarnas egna stadsdelsutvecklingsprojekt.
Hållbara Hökarängen, Bagarmossen Smartup, Skarpnäckslyftet och andra intressanta exempel på hur man kan ta ett nytt grepp på en hel stadsdel. Vikten av att få med sig all personal och att ha ett förvaltningsperspektiv.
Att se över hur lokalerna i ett bostadsområde nyttjas kan vara en viktig del i ett stadsdelsutvecklingsarbete. Rätt verksamheter i lokalerna kan göra en plats mer attraktiv och trygg. Bottenvåningarna fungerar på många sätt som stadsdelens ansikte utåt därför krävs en genomtänkt lokalstrategi.
Vad är egentligen segregation och hur skapas den? Har segregation något att göra med integration? Spelar grannskapet någon roll för den framtida karriären? Kan lokala insatser påverka segregation och integrationsprocesser?
I januari 2020 blev barnkonventionen svensk lag. Samtidigt har barns rörelsefrihet och fysiska aktivitet minskat kraftigt. Därför måste vi öka fokus på barns behov och nya sätt att planera och utveckla våra stadsmiljöer. Hur kan det gå till och hur kan barnen själva involveras i problemlösandet?
Vad är viktigt att tänka på när man tecknar samverkansavtal flera aktörer? Finns det några fallgropar? Hur förhåller sig t.ex. sådana avtal till offentlig upphandling? Vad menas med idéburet offentligt partnerskap? Det är frågor som Helena Henriksson som är jurist på Sveriges Allmännytta kommer att ta upp.
ABCD står för Asset Based Community Development och är ett förhållningssätt som handlar om att utgå från människans styrkor istället för hennes svagheter. Detta perspektiv har bland annat varit viktigt i arbetet med verksamheten Portalen i Norrköping. Tomas Lindquist, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder i Norrköping, med flera.
Om staden och bostadsbolagets ägardirektiv. Vi får också höra om den framtida stadsmässan H22 – A Smarter City som har fokus på välfärdsinnovation och stadsutveckling. Jonas Hansson, vd Helsingborgshem, med flera.
11:05
Paus
11:15
Helsingborgshems modell Attraktiva stadsdelar
Mikaela Åberg och Sinna Broberg, Helsingborgshem
12:00
Lunch
13:00
Helsingborgshems modell Attraktiva stadsdelar
Mikaela Åberg och Sinna Broberg, Helsingborgshem
13:45
Paus
13:55
Projektet Drottninghög
Stadsdelsutveckling under parollen ”öppna, koppla, förtäta” med dialog och samverkan i fokus.
14:40
Kaffe
15:00
Studiebesök Drottninghög
15:55
Studiecirkel med kurslitteratur
16:40
Summering
17:00
Avslut
22 april –
08:30
Inledning
08:35
Klimatsmarta stadsdelar
Förutsättningar för smart mobilitet i ett före detta miljonprogram. Stadskvarteret på Drottninghög; återbruk, dagvattenmagasin och co-living. Anna Nijssen, Kicki Delander Eksten, Lee Antonsen, med flera.
09:20
Paus
09:35
Nya metoder för socialt hållbara stadsdelar
SällBo – ett samboende för olika åldrar och målgrupper. Integrationsprojekt som förebygger ofrivillig ensamhet. Dragana Curovic, Helsingborgshem.
10:20
Promenad till SällBo
10:30
På-plats-besök, SällBo
11:25
Mitt eget projekt
Slutredovisning av deltagarnas egna stadsdelsutvecklingsprojekt.
Att förebygga och bemöta hot och våld – webbutbildning
Lär dig förebygga och bemöta hot och våld i vår nya webbutbildning som är speciellt framtagen för bostadsbolag.
Risk för hot och våld inverkar negativt på arbetsmiljön. Kunskap ökar säkerhet och...
Få senaste nytt direkt i din inkorg
Här kan du välja att prenumerera på våra olika nyhetsbrev och utskick. Nyheter från Sveriges Allmännytta, Allmännyttan Akademi, Allmännyttans Klimatinitiativ och för dig som är medlem finns även nyhetsbrev inom olika ämnen.
Tack för visat intresse
Vi har registrerat din prenumeration på Sveriges Allmännyttas nyhetsbrev inom {{successText}}