Vad händer med hyrorna – och varför?
1 deltagare
- +
Kostnadsfri för medlem
Kostnadsfri för övriga
Anmälan
Senast 12 oktober
Tid för seminariet: 08:30-09:30

Välkommen på ett digitalt seminarium om Sveriges Allmännyttas nya marknadsrapport om hyror den 13 oktober

Hyressättningen av bostäder är en aktuell och omdiskuterad fråga. Det har i närtid släppts flera rapporter, skrivits många debattinlägg och startats tre statliga utredningar. Med vår nya marknadsrapport vill Sveriges Allmännytta med hjälp av fakta, statistik och analys bidra till att öka kunskaperna om hur hyressättningen runt om i landet idag ser ut och fungerar.

Rapporten belyser ett flertal olika frågeställningar. Vad har utfallet av hyresförhandlingarna blivit över åren? Hur skiljer det sig mellan olika orter? Är det vanligt att parterna inte kommer överens lokalt och vad händer då? Hur har hyresnivåerna förändrats jämfört med andra kostnader? Hur långt har arbetet kommit med en hyressättning som speglar hyresgästerna värderingar av lägenheternas bruksvärden? Vad har presumtionshyrorna inneburit?

I rapporten diskuteras också hur tillämpningen av dagens kollektiva förhandlingssystem kan och måste förbättras för att hyresrätten ska vara en attraktiv, trygg och konkurrenskraftig upplåtelseform med lönsamhet för fastighetsägaren och ett bra boende för såväl dagens som morgondagens hyresgäster.

Rapporten har utarbetats av Susanna Höglund, chefsekonom, Hanna Larsson, bostadspolitisk expert, Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef och Maria Österlind, hyresexpert på Sveriges Allmännytta.

Praktisk information

Icon/Utbildning/place Created with Sketch.
Datum och plats
13 oktober i Seminarium
Icon/Utbildning/price Created with Sketch.
Pris
Gratis för medlem
Gratis för övriga
Icon/Utbildning/signup_date Created with Sketch.
Sista anmälningsdag
Anmäl dig senast 12 oktober
Icon/Utbildning/lunch Created with Sketch.
Vad ingår
Livesänt seminarium om Sveriges Allmännyttas nya marknadsrapport om hyror. Samtliga deltagare på seminariet får rapporten mejlad till sig efter seminariet.

Medverkande

Susanna Höglund
Arbetar sedan 2017 på Sveriges Allmännytta med ansvar för enheten för ekonomi och juridik. Sedan 2019 även chefsekonom. Susanna är fastighetsekonom med 25 års erfarenhet i branschen. Har arbetat inom kommunal sektor på både stadsledning, förvaltning och koncernbolag och dessförinnan som konsult inom värdering och marknadsanalys.
Henrik Loveby
Henrik är vd för Göingehem sedan 2016 och tidigare varit bland annat förhandlingschef på Fastighetsägarna GFR AB och förbundsordförande för SFR, samt departementssekreterare på Regeringskansliet och ambassadörsråd för Sveriges Ständiga Representation vid EU.
Anders Nordstrand
Skriv ut programmet
Vad händer med hyrorna – och varför?
Dag 1 – 13 oktober
08:30
Inledning
08:35
Huvuddragen i marknadsrapporten

Susanna Höglund, chefsekonom, Sveriges Allmännytta drar huvuddragen i
marknadsrapporten och Henrik Loveby, vd, Göingehem, kommenterar rapporten utifrån ett medlemsbolags perspektiv.

09:20
Frågestund

Möjlighet för deltagarna att ställa frågor.

09:30
Avslut

Kontakt

placeholder+image
Anna Cederlöf
Anna är vd-assistent på Sveriges Allmännytta .
placeholder+image
Hanna Larsson
Hanna Larsson är expert inom bostadspolitik.
placeholder+image
Ulrika Lamberth
Ulrika är pressansvarig på Sveriges Allmännytta.

Relaterade utbildningar

Bruksvärdesprövningar

Utbildning Hyressättning
Utbildningen riktar sig till dig som vill lära sig mer om vad en bruksvärdesprövning egentligen är och som arbetar med hyresförhandlingar och hyressättning. Vi kommer gå igenom hur en bruksvärdesprövn...