– Som allmännyttigt bolag har vi ett särskilt ansvar och därför är det viktigt att vi tydligt tar ställning för mångfald och tolerans, säger Göran Albertsson, vd på Härnösandshus.

Det kvarter som målas om ligger 650 meter söder om Härnösands centrum och består av sammanlagt fjorton huskroppar med träfasad. Idén dök upp när Härnösandshus nya styrelse gjorde en rundtur i bolagets bostadsområden.

– Regnbågen som symbol för allas rätt att bli accepterad för den man är har blivit en del av Härnösands identitet. Det handlar om hbtq, homo-, bi-, transsexuella och queerpersoner, men också mångfald och tolerans i vid bemärkelse, säger styrelseordförande Tomas Frejarö.

– Vi vill manifestera att alla är välkomna hos oss, samtidigt som vi rustar upp och ger färg åt vårt kanske mest slitna bostadsområde.

Nöjd hyresgäst

Krister Eriksson bor i området och är mycket nöjd över initiativet.

– Det känns jättebra att ett av de stora företagen i kommunen visar vägen när det gäller en så här viktig fråga. Och som hyresgäst är det givetvis trevligt att det blir nytt och fräscht i området. En positiv bieffekt är att de färgglada fasaderna gör det lättare att hitta i området och att beskriva vägen för besökare.

När den första målningsetappen är avklarad invigs regnbågskvarteret genom en allsångskväll med tenoren och debattören Rickard Söderberg som gästartist.

– Det är en dröm att få hit just Rickard till vår invigning. Han är en fantastisk artist med ett stort personligt engagemang, säger Annika Borg, marknadschef på Härnösandshus.