Enligt den svenska klimatlagen ska Sverige uppnå nettonollutsläpp senast 2045. För att det ska bli verklighet behöver utsläpp i hela värdekedjan kartläggas, mätas och minskas.  

Sveriges Allmännytta lanserar nu en uppdaterad version av Klimatinitiativet – för att inkorporera hela värdekedjan och sätta klimatmål som ligger i linje med vetenskapen och målet om nettonollutsläpp. 

– Det är viktigt att vi börjar få koll på utsläppen i hela värdekedjan. Fokus ligger på att åstadkomma verklig klimatnytta. Inom fastighetsbranschen finns det fortfarande stora utsläppsposter som i dagsläget är svåra att beräkna och följa upp. Det är dags att vi aktivt börjar arbeta med dessa, säger Magnus Ulaner, klimat- och hållbarhetsexpert på Sveriges Allmännytta. 

Tillsammans med 14 bolag 

Bygg- och anläggningssektorn står för omkring en femtedel av Sveriges totala utsläpp. Därför har Klimatinitiativet, tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet och 14 medlemsbolag, räknat fram vilken minskningstakt som krävs för att ligga i linje med vetenskapen. Resultatet: allmännyttan ska halvera sina klimatutsläpp mellan 2025 och 2035. 

– Klimatinitiativet omfattar nu hela värdekedjan för ett bostadsföretag. De gemensamma målen är baserade på vetenskap och hjälper oss att prioritera rätt. Det gör klimatarbetet mer effektivt och ökar takten. Samarbetet inom Allmännyttan sparar tid och pengar eftersom vi lär av varandras erfarenheter, säger Charlotta Brolin, hållbarhetsstrateg på Mölndalsbostäder. 

Klimatmål 

Det uppdaterade Klimatinitiativet innefattar nu prestandamål och minskningsmål för allt från nybyggnation och renovering till driftenergi, drivmedel, bygg- och rivningsavfall, stora förvaltningsinköp och boendes restavfall. Arbetet grundas i internationella ramverk som Science Based Targets initiative (SBTi) och Greenhouse Gas Protocol, vilket ger en gemensam standardiserad riktning. 

– Uppdateringen av Klimatinitiativet är en viktig pusselbit i vårt klimatarbete. Genom initiativet får vi nedbrutna mål längs hela vår värdekedja. Men viktigast är att vi kraftsamlar tillsammans och hjälps åt, säger Ellinor Dässman, hållbarhetsstrateg på Huge Bostäder. 

— ”Perfect is the enemy of good”. Vi behöver komma i gång med arbetet och kan inte vänta tills alla förutsättningar är perfekta. Nu kör vi! 

Ellinor Dässman, hållbarhetsstrateg Huge Bostäder

Kostnadsfritt utbildningspaket

För att stötta omställningen erbjuds alla deltagande bolag under 2025 ett särskilt utbildningspaket, med stöd i att ta fram en klimatomställningsplan, sätta relevanta klimatmål och beräkna basår och utsläppsposter. 

Läs mer om det uppdaterade Klimatinitiativet