- Klimat
- 2024-11-14
- Sveriges Allmännytta
Det var hård konkurrens bland bidragen vilket märktes tydligt i bedömning och diskussioner.
– I juryarbetet bidrog alla jurymedlemmar med olika bakgrunder och erfarenheter vilket ledde till en djuplodad diskussion där många olika perspektiv beaktades. Till slut lyckades de enas om vilka två bidrag som skulle stå som segrare, säger Frida Hansson, projektledare på Sveriges Allmännytta.
Vinnare bland stora bolag
Uppsalahem vinner kategorin för stora bolag med sitt införande av ambitiös klimatbudget i nybyggnation.
– Det är en stor ära för oss på Uppsalahem att ta emot pris för bästa klimatinitiativ för vårt arbete med klimatgränsvärden. Det fina med vårt arbete är att det går enkelt för fler att kopiera och inspireras av – tillsammans gör vi stor skillnad på riktigt, säger Åsa Pallin, hållbarhetsstrateg på Uppsalahem.
Våren 2023 beslutade Uppsalahem att all nybyggnation ska följa ambitiösa klimatgränsvärden i linje med Parisavtalet. Projektet Takryttaren, med 174 bostäder blev första projektet med krav på ett skarpt klimatgränsvärde.
Uppsalahem planerar att fortsätta ställa klimatkrav i linje med affärsplanen och har hittills infört klimatgränsvärden i tre projekt.
– Klimatomställningen behöver gå fort och därför måste vi våga testa nya lösningar. Sedan räcker det inte med pilotprojekt, vi måste också skala upp och breddinföra. Eftersom vi infört ett klimatmål för nyproduktion i Uppsalahems affärsplan ställer vi dessa krav i alla våra nyproduktionsprojekt, säger Åsa Pallin.
Juryns motivering:
Uppsalahems bidrag visar på spjutspets i bemärkelse av att sätta gränsvärde för klimatpåverkan i byggandet. Att lyckas ta dessa principbeslut är viktigt för framtiden. Stort plus att de har efterfrågat en ny produkt och därmed drivit på utvecklingen. Det är viktigt att ha dessa murbräckor som går före och tar den djupa dialogen med entreprenörer och leverantörer.
Vinnare bland små och medelstora bolag
Ronnebyhus vinner i kategorin för små och medelstora bolag med sitt renoveringsprojekt, det första Svanenmärkta i landet. Ronnebyhus lyckades häva ett rivningsbeslut och i stället renovera fastigheten med fokus på energibesparing och återbruk.
En av de största klimat- och energivinsterna kom från att återanvända material, bland annat tegel- och betongstommen, fönster, trapphus, ledstänger, beslag och till och med delar av köksinredningen.
– Vi började räkna på renovering eftersom vi anade att det kunde vara mer lönsamt. Besiktningen visade att gammalt inte nödvändigtvis betyder dåligt. När ekonomin talade för renovering, var styrelsen med oss på en 180-graders vändning, berättar Ida Karlsson, fastighetschef på Ronnebyhus.
Under hela arbetets gång hade Ronnebyhus ett nära samarbete och kontinuerlig dialog med sina entreprenörer och hittade tillsammans metoder och arbetssätt för att lösa många utmaningar.
Ronnebyhus har blivit uppmärksammade i media och många andra bostadsbolag har hört av sig och är intresserade av projektet.
– Det är fantastiskt kul och hedrande att bli uppmärksammad och att vårt projekt inspirerar andra. Även små projekt kan göra stor skillnad och storleken på bolaget begränsar inte innovationen, säger Ida Karlsson.
Juryns motivering:
Ronnebyhus bidrag visar upp ett imponerande och modigt sätt att genom väl underbyggda underlag få ett rivningsbeslut hävt. Projektet är ambitiöst och genomtänkt med fina kvantifierade resultat. Extra roligt att ett mindre bolag kan visa vägen i denna fråga och dessutom bli den första Svanenmärkta renoveringen i Sverige.
Hederspris till GöteneBostäder
För första året delar juryn även ut ett hederspris:
– Trots den slutgiltiga bedömningen kunde juryn inte riktigt släppa detta bidrag. Under diskussionerna kom de tillbaka till bidragets helhetstänk i form av kommunikation, bosociala insatser, ekosystemtjänster, delningstjänster, digitalisering och klimatsmarta insatser. De beslutade att bidraget var värda ett pris av något slag – ett hederspris, säger Frida Hansson.
Juryns motivering:
Götenebostäders bidrag uppvisar ett holistiskt tänk i alla hållbarhetsdimensioner. Projektet har lagt stort fokus på ekosystemtjänster, involverat och engagerat de boende men även synliggjort hållbarhetsarbetet på ett tydligt och pedagogiskt sätt. Inspirerande projekt som arbetar med en av vår tids viktigaste frågor – biologisk mångfald.
Juryn för Allmännyttans bästa klimatinitiativ
Tove Malmqvist, seniorforskare och docent på avdelningen för hållbarhet, utvärdering och styrning, SEED, KTH
Ulla Janson, universitetslektor LTH, forskar kring hållbar byggindustri, med fokus på energianvändning, livcykelanalyser, avfallsgenerering och cirkularitet
Jörgen Ågren, hållbarhetsstrateg HBV
Emmy Lennevald-Calli, miljöstrateg Hyresgästföreningen
Björn Bergstrand, hållbarhetschef Kommuninvest
Läs om alla finalister här:
https://www.sverigesallmannytta.se/de-kan-vinna-allmannyttans-basta-klimatinitiativ/
https://www.sverigesallmannytta.se/har-ar-finalisterna-i-allmannyttans-basta-klimatinitiativ/
Unikt pris
Vinnarna fick motta ett specialgjort pris av järntrådsskulptören Matilda Bengtsson.