Samtidigt som intresset ökar finns det fortfarande utmaningar med att etablera och driva energigemenskaper. Energimyndigheten har därför fått i uppdrag av regeringen att undersöka förutsättningarna för att bilda och bedriva sådana gemenskaper samt, vid behov, föreslå ytterligare åtgärder för att främja dem. Här sammanfattar jag rapporten och delar några reflektioner om framtiden.

En sammanfattning av rapportens slutsatser

Grundläggande för energigemenskaper är att det ska ge miljömässiga, ekonomiska eller sociala samhällsfördelar. Energimyndigheten har identifierat flera fördelar och det är bra att det lyfts fram, samtidigt identifierar de ett antal utmaningar:

  • Otydliga och svårtolkade regelverk: Energigemenskaper påverkas av flera, ofta otydliga, regelverk, inklusive de som rör elproduktion och ekonomiska föreningar. Förändringar pågår också inom regelverken, särskilt genom införandet av EU-lagstiftning. Det behövs en tydlig definition av vad en energigemenskap är och hur energidelning ska hanteras, samtidigt som konsumenträttigheter skyddas.
  • Ekonomiska incitament: Nuvarande stöd för förnybar elproduktion är inte anpassade för samägda energiproduktioner, vilket påverkar energigemenskapernas ekonomiska bärkraft. Delning av egenproducerad el beskattas, vilket skapar incitament att hitta alternativa lösningar, som att flytta ut mätare eller bygga parallella nät, även om dessa utmanar konsumenträttigheter.
  • Kunskap och roller: Intresset för energigemenskaper ökar, men det finns olika uppfattningar om deras syfte och roll. För att främja utvecklingen krävs mer praktisk kunskap och aktörsanpassad information, särskilt för kommuner, energibolag och fastighetsbolag.

Med de identifierade utmaningarna som underlag har Energimyndigheten föreslagit ett antal främjandeinsatser:

  • Införande av lagstiftning som definierar energigemenskaper
    Ett bra förslag som verkligen behövs. Viktigt samtidigt att definitionen inte blir för snäv. Det svenska fastighetsägarperspektivet på energigemenskaper skiljer sig ofta från hur tankarna går i resten av EU. Att gå för mycket på en linje likt övriga EU riskerar att skapa utmaningar för fastighetsägare att skapa energigemenskaper.
  • Uppdrag till Energimarknadsinspektionen att integrera energigemenskapers nyttor i nättariffen
    Nätförluster och övrig belastning på elnät minskar om energi produceras och används lokalt. Det bör exempelvis kunna vara möjligt med lägre nättariffer för att återspegla detta. Även detta ett bra förslag, som jag hoppas på.
  • Samverkan mellan Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen för att utveckla stöd och regelverk
    Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen föreslås få ett uppdrag att i samverkan ta fram stöd i form av godkända ”typfall” för hur delning kan främjas i energigemenskaper.
  • Riktad satsning på energigemenskaper inom forsknings- och innovationsprogram
    Man föreslår att försöka få till 10-20 genomförbarhetsstudier, vilket jag tror kan ge många insikter som kommer kunna spridas på bred front. Bra!
  • Finansiering till Energimyndigheten för en nationell stöd- och informationsinsats
    Avslutningsvis föreslås att medel anslås för mer stöd- och informationsinsatser.

Hur ser framtiden ut?

Jag uppfattar att det finns två större utmaningar just nu utöver den övergripande utmaningen med att implementera ny teknik samt nya definitioner och arbetssätt.

  • Kvantifiering av nyttan
    Det finns många olika tankar kring vilken nytta energigemenskaper medför och hur stor den blir. Vi saknar idag bra studier och underlag kring detta och det blir lätt nära filosofiska diskussioner kring vad nyttan blir med stor skillnad mellan olika tyckare
  • Implementering av elmarknadsdirektivet
    Energimarknadsinspektionen har just nu ett uppdrag kring implementeringen av de senaste delarna av elmarknadsdirektivet som kan innebära svårigheter för fastighetsägare. I korthet säger direktivet att alla konsumenter har rätt att själva välja elleverantör, vilket skapar utmaningar för fastighetsägare som vill skapa energigemenskaper och sälja och köpa el inom detta, tillsammans med sina hyresgäster

 

Det blir en intressant höst!

Rapporten hittas i sin helhet här: Energimyndighetens rapporter