De avgifter vi svenskar betalar för elnätet, alltså överföringen av el, har höjts med nästan tio procent i snitt, visar Nils Holgersson-rapporten, och skillnaderna är stora. För fastighetsägare och boende i Stockholms län är det närmast ett lotteri eftersom man inte kan välja nätägare.

Nils Holgersson

Sedan 1996 har Nils Holgersson systematiskt följt kostnaderna för värme, varmvatten, vatten och avlopp, el och renhållning i Sveriges kommuner. Verksamheterna bedrivs i kommunala eller enskilda monopol och de behöver granskas, inte minst med avseende på priserna.
Syftet är att tydliggöra kostnaderna och lyfta fram skillnaderna, för att på så sätt skapa opinion kring frågorna.
I onsdags skapade det senaste släppet (Elnätsavgifter 2023) stor uppmärksamhet och det finns goda orsaker till det.

Lotteri i Stockholms län

Bor du i Södertälje? Grattis – då har du Telge energi som elnätsägare, vilket innebär att du över de senaste fem åren fått nästan 10 procent lägre elnätsavgifter och idag betalar drygt 60 öre per kilowattimme i elnätsavgift. Bor du två mil österut (15 minuters bilfärd) i Botkyrka har du Vattenfall som nätägare och betalar drygt 60 procent mer: 100 öre per kilowattimme.

Allra högst betalar boende i de norra delarna av länet, där Eon höjt priserna kraftigt och boende idag betalar drygt 107 öre per kilowattimme. Allt enligt den senaste Nils Holgersson-rapporten.

Samtidigt är Eon det bolag (av de som nämns ovan) som tjänar mest pengar. Enligt data från Energimarknadsinspektionen är Eon det bolag som tjänar mest pengar, oavsett om man ser till resultat i absoluta tal eller i förhållande till omsättning. Att Eons nätavgifter är högst samtidigt som de tjänar mest pengar rimmar illa.

Är det dyrt med nätförluster?

Sveriges radio lät Eon motivera sina prishöjningar, och bolaget hävdar att de höga elhandelspriserna gör att de får högre kostnader för distributionsförluster och därmed behöver höja nätavgifterna. Även detta rimmar illa. För om det är höga elhandelspriser som drivit upp nätavgifterna så borde vi se fler som höjer nätavgifterna lika mycket som Eon? Vid en jämförelse av de fyra största nätägarna så ser justeringar och pris ut enligt nedan. Vattenfall, som finns i stora delar av Sverige med drygt 1,5 miljoner elanvändare, har samma pris för alla kunder oavsett om de bor i norr eller söder. Eon, som även de finns i stora delar av Sverige med drygt 1,6 miljoner elanvändare, har olika priser där priserna är som högst i de nordliga näten och lägst i Stockholm.

Tabell 1. Elnätsavgifter för 2023 och prisjustering jämfört med år 2022

Bolag Elnätsavgifter
(öre/kWh)
Prisjustering
Eon 108–163 19–23 %
Kraftringen 129 10 %
Ellevio 102 5–13 %
Vattenfall 100 -7–0 %

 

Ett annat argument som kan lyftas är att det är dyrt med elnät i glesbygd. Kostnaderna för elnätet finns där, men de ska slås ut på en mindre mängd el kan man argumentera. Låt oss åter igen titta på de fyra största bolagen och de minsta kommunerna som de är verksamma inom. Åter igen sticker Eon ut med de högsta elnätsavgifterna. Dorotea har de högsta elnätsavgifterna – högst i Sverige. Samtidigt är priset väsentligt lägre i den närliggande kommunen Bjurholm, två timmars bilresa från Dorotea.

Tabell 2. Elnätsavgifter för kommuner med liten befolkning

Kommun Bolag Befolkning
(1000-tal)
Elnätsavgifter
(öre/kWh)
Dorotea Eon 2,4 163,3
Torsås Kraftringen 7,0 129,0
Munkfors Ellevio 3,7 102,0
Bjurholm Vattenfall 2,4 100,0

 

Opinionsbildning ger resultat

Nils Holgersson presenterade sina resultat under onsdagen 24 maj, redan dagen efter gick Vattenfall ut och meddelade att de kommer att sänka sina avgifter och Ellevio meddelar att de undersöker om de gjort för stora höjningar.

Genom att arbeta trovärdigt och systematiskt har Nils Holgersson kunnat hjälpa över 1,5 miljoner elanvändare till lägre elnätsavgifter. Följer Ellevio efter blir det lika många till som kan få lägre elnätsavgifter.