- 2025-04-07
- Medlem
Förra året togs områdena Hallunda och Norsborg från listan över öppna drogscener i kommunen och nu alltså även Storvreten, där Botkyrkabyggen äger och förvaltar cirka 2 200 lägenheter.
– Det är glädjande och ett kvitto på att våra trygghetsskapande åtgärder som vi gör tillsammans med bland annat kommunen och polisen har gett så stor effekt, säger Anna Mellström.
– Botkyrkabyggen arbetar strategiskt och långsiktigt med att säkra platsens attraktivitet, och fokuserar bland annat på att området ska vara helt, rent och snyggt, öka närvaron i området samt förbättra belysningen.
Bostadsbolaget framhåller även flera andra åtgärder:
- Flytten av en fritidsgård till en skola, vilket minskade rörelsen av barn och unga på den plats där fritidsgården tidigare låg.
- Ombyggnader och renoveringar av fastigheter i Storvreten under 2022–2024, vilket kan ha stört narkotikahandeln eftersom det då var fler människor i rörelse där.
- Tillfälliga polisiära trygghetskameror under en period, och senare även permanenta trygghetskameror.
En öppen drogscen är en geografisk plats där bruk och försäljning av narkotika sker offentligt och uppfattas som problematisk av myndigheter och/eller allmänheten.
Öppna drogscener sammanfaller också med koncentration av våldsbrott och även rekrytering av barn och unga till kriminalitet, eftersom många av platserna är samlingsplatser för ungdomar och utsatta grupper i samhället.
Tobias Bergkvist, biträdande regionpolischef i Stockholm, framhåller att drogproblemen inte försvinner för att de öppna drogscenerna blir färre:
– Drogerna hittar nya vägar, vilket vi gemensamt måste fortsätta att prioritera att motverka då vi ser en tydlig koppling mellan brottsvinsterna i droghandel och det grova våldet. Men vi tar tillbaka det offentliga rummet, ökar tryggheten och får ett samhälle där allmänheten vågar röra sig fritt. Det är viktigt i vårt långsiktiga arbete med att förebygga brott och öka tryggheten.
Källa: Länsstyrelsen i Stockholm
Kartläggningen är gjord i samverkan mellan länsstyrelsen i Stockholm, Region Stockholm, polisregion Stockholm, Tullverket, Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse och länets kommuner.
Den visar att antalet öppna drogscener i Stockholms län har minskat både till antal och yta under 2024. I dag finns 43 öppna drogscener, vilket är tio färre än vid förra kartläggningen. Året dessförinnan fanns det 64 öppna drogscener i Stockholms län.
– Att vi för tredje året i rad lyckas pressa tillbaka den öppna droghandeln visar att vårt fokus på regional och lokal samverkan ger resultat. Det är också glädjande att inga tidigare öppna drogscener återuppstått eller några nya tillkommit. Det visar att vi har lyckats hålla i det gemensamma arbetet över tid, säger Tobias Bergkvist, biträdande regionpolischef i Stockholm.
Läs mer om kartläggningen här
Stor konferens om trygghets- och säkerhetsfrågor
I höst är det dags igen för Sveriges Allmännyttas återkommande konferens om trygghet och säkerhet i bostadsområden, denna gång i Landskrona.
Landskronahem har under flera år arbetat systematiskt för att öka tryggheten och säkerheten i sina områden – bland annat i Karlslund, som tidigare präglades av en stark påverkan av kriminella nätverk. Aktivt arbete mot olovliga andrahandsuthyrningar i samarbete med andra fastighetsägare och en medveten uthyrningsstrategi är exempel på åtgärder som vidtagits.
Konferensen kommer också att handla om bostadens värde i den kriminella ekonomin, att förebygga otillåten påverkan, lagförslag om platssamverkan och att förebygga rekrytering av barn och unga till kriminalitet.
Missa inte att boka in dessa dagar i din kalender!
Landskrona, 7–8 oktober
Läs mer och anmäl dig här!