På måndagen 24 mars inledde man arbetet för överkomliga bostäder och att möta bostadskrisen i Europa med en konferens. På konferensen diskuterades orsakerna till bostadskrisen, hur EU kan hjälpa medlemsländerna att hantera krisen och vilka åtgärder som kan genomföras på europeisk nivå. Konferensen, som arrangerades av Europaparlamentet och EU-kommissionen, samlade experter och representanter från EU:s institutioner samt nationella och regionala myndigheter.
Bent Madsen, ordförande i den europeiska organisation Housing Europe (där Sveriges Allmännytta är medlem), förde fram vikten av stabila finansieringssystem samt lyfte fram den danska Landsbygdefonden som ett bra exempel. Marie Linder, ordförande i International Union of Tenants, var också där och sa att beslut bör fattas så nära medborgarna som möjligt, ”the housing crisis is a European problem with national solutions”. Hon föreslog även att 30 procent av alla bostäder i varje kommun bör vara överkomliga även för personer med lägre inkomster samt lyfte hyresförhandlingssystemet i Sverige som ett bra exempel som tillgängliggör bostäder som fler har råd med.
Problem på den europeiska bostadsmarknaden
I övrigt togs flera problem på den europeiska bostadsmarknaden upp, bland annat att:
- hemlösheten har ökat med 70 procent de senaste tio åren i Europa.
- cirka 400 000 barn lever i hemlöshet.
- en av tio spenderar mer än 40 procent av inkomsten på boendekostnader.
- det sker två miljoner korttidsuthyrningar om dagen i Europa, ett problem i framför allt Sydeuropa.
Höga byggkostnader diskuterades också och flera deltagare lyfte långa bygglovshandläggningstider som ett stort problem. Frågan är om EU kan göra något åt saken och i så fall vad?
Arbetet med planen för överkomliga bostäder kommer att fortsätta under året och den förväntas bli klar 2026.