Under de trettio åren Sverige varit medlem i EU har bostäder och bostadspolitik aldrig varit så på tapeten på EU-nivån som den är nu. Det är svårt för många runt om i Europa att hitta en lämplig bostad som man har råd med. Därför har man tillsatt en kommissionär för bostäder, Dan Jörgensen, som ska ta fram en plan för överkomliga bostäder i Europa.
Europaparlamentet har också tillsatt en tidsbegränsad kommitté för bostadskrisen inom EU. Den svenska Europaparlamentarikern Johan Danielsson är suppleant i kommittén som leds av Irene Tinagli (Italien, Socialistiska Gruppen). Den ska under ett år kartlägga bostadsbehov (särskilt för låg- och medelinkomstgrupper), bedöma de ekonomiska effekterna av bostadsbrist samt dra paralleller till allmän fattigdom, ojämlikhet och social utestängning. Utskottet ska granska befintlig politik på EU-, nationell- och lokal nivå, särskilt när det gäller tillgången till subventionerade bostäder till överkomliga priser samt se över de allmänna hinder som begränsar byggsektorn. Den nya kommittén har också till uppgift att undersöka effekterna av bostadsspekulation, ta upp de växande utmaningarna med korttidsuthyrning samt bedöma effektiviteten i de EU-medel som avsatts för att tillhandahålla goda bostäder till överkomliga priser.
EU ska stödja medlemsstaterna
Medlemsstaterna kommer fortfarande att ansvara för bostadspolitiken, men EU ska gå in och stödja på olika sätt. EU ska bland annat undersöka hur byggmarknaden kan förbättras för att få ner kostnaderna samt titta på finansieringen för ökat byggande genom framför allt sammanhållningsfonderna och en finansieringsplattform under europeiska investeringsbanken. Man ska även ändra statsstödsreglerna för att underlätta statliga subventioner till bostäder. Ändringarna kommer Sveriges Allmännytta att följa noggrant, eftersom de kan påverka (energi)renoveringarna som många flerfamiljshus i Sverige och Europa står inför.
”Social housing” utmaning för Sverige
Utmaningen för Sverige är att man i förslagen från EU utgår från systemet med subventionerade bostäder för människor med låga inkomster, så kallade ”Social housing”, som finns i övriga EU-länder. Många av förslagen kommer kretsa kring hur EU kan utvidga och stötta det systemet. Hur ska det kombineras med vår generella bostadspolitik, och den svenska modellen samt Allbolagen?