Granskningen av ”Fit for 55”-paketet som lades fram i juli befinner sig fortfarande i en inledande fas. Som rapporterats tidigare består det omfattande paketet av 13 förslag som tillsammans ska omsätta EU:s Klimatlag och minska utsläppen av växthusgaser med minst 55 procent till 2030 jämfört med 1990-års nivåer.
Paketet föreslår bland annat ett nytt system för handel med utsläppsrätter för vägtransportsbränsle och uppvärmning av byggnader. En social klimatfond ingår också och ska ta itu med det nya systemets sociala inverkan på utsatta grupper. Under en EU-ministerdebatt i september framkom att det för Sverige finns flera frågor som anses kritiska: priset på koldioxid, risken för koldioxidläckage, samt skogarnas roll.
Det är även viktigt att den landsspecifika energimixen förblir en nationell behörighet. Sverige är också tveksamt till att innefatta transport och byggnader i ett nytt utsläppshandelssystem samtidigt som sektorerna fortsatt ska ingå i andra delar av paketet (Ansvarsfördelningsförordningen). Den sociala klimatfonden anses också problematisk och Sverige skulle tilldelas en väldigt liten del. Den svenska parlamentsledamoten Erik Bergkvist (Socialdemokraterna), som har en roll i granskningen av förslaget, har också lyft fondens effekt på fattiga hushåll.
Tidsram och nästa steg
Parlamentet arbetar fortfarande med att utse alla ledande utskott och föredraganden till Fit for 55-paketet (även om många namn nu är kända). Detaljgranskningen har med andra ord just påbörjats och inga större uttalanden har gjorts ännu. Medlemsstaterna har dock börjat granska förslagen vid tekniska möten i Rådet och kommit längre i sin undersökning.
Sveriges Allmännytta fortsätter att bevaka och påverka de delar som berör våra medlemmar. Både tillsammans med andra aktörer i Sverige och Europa samt direkt med enskilda möten och synpunkter till beslutsfattare.