Välkommen till ett program för stadsdelsutvecklare!
Det blir sju dagar vid tre tillfällen om hur du kan höja det sociala kapitalet i ett bostadsområde.
Allmännyttan är ofta stora fastighetsägare i bostadsområden med socioekonomiska utmaningar av olika slag. Detta ställer alldeles särskilda krav på kompetens av bostadsbolagens personal. Vi erbjuder därför ett program i tre moduler för områdesutvecklare och annan personal som vill höja sin kompetens inom stadsdelsutveckling.
Under programmet får du ta del av teorier och modeller för en hållbar stadsdelsutveckling. Det är ett stort fokus på den sociala hållbarheten men vi kommer också att beröra de andra hållbarhetsaspekterna. Du får konkreta exempel på hur andra runt om i landet gjort för att öka trygghet, trivsel och attraktivitet i sina bostadsområden.
Programmet innehåller:
Modul 1 – Staden i världen i Stockholm, Rinkeby och Sundbyberg 5 – 7 mars 2024
På den första modulen ges en inledning till vad stadsdelsutveckling är. Vi kommer också att diskutera lokalernas betydelse, vikten av samverkan och vad det innebär att bostadsområden är mångkulturella. Vi gör även studiebesök i Rinkeby och Hallonbergen och får då träffa medarbetare från olika bostadsbolag.
Modul 2 – Att skapa trygga och trivsamma bostadsområden i Linköping, 14 – 15 maj 2024
Under den andra modulen besöker vi Linköping där vi får träffa flera engagerade stadsdelsutvecklare på bostadsbolaget Stångåstaden. Vi tar del av deras arbetsmetoder och de kommer att visa oss runt i fyra bostadsområden. Den här modulen handlar om trygghet utifrån tre dimensioner: ekonomiskt, socialt och fysiskt.
Modul 3 – Hållbar stadsdelsutveckling i Malmö, 9 – 10 oktober 2024
Tredje och sista modulen är förlagd till Malmö där vi får ta del av MKBs arbete med att skapa en mer hållbar stad. Här kommer vi bland annat att besöka den nya stadsdelen Sege Park där MKB bygger två hus och där extra satsningar görs på delningsekonomiska lösningar och energibesparingar.
På varje modul får vi träffa representanter från det allmännyttiga bostadsföretaget på orten, lyssna på gästföreläsare och göra studiebesök. Deltagarna kommer också att få möjlighet till erfarenhetsutbyte med varandra och reflektera på ett urval av den kurslitteratur som finns för programmet.
När du har gått det här programmet har du:
- Fått ta del av olika arbetsmodeller inom hållbar stadsdelsutveckling.
- Besökt olika platser där det pågår en strategisk stadsdelsutveckling.
- Fått ett nytt nätverk med kollegor från hela landet som arbetar med samma frågor som du.
Vad är stadsdelsutveckling?
Med stadsdelsutveckling menas ett lokalt utvecklingsarbete där flera aktörer tillsammans med de boende samverkar för att långsiktigt och hållbart förbättra en stadsdel både när det gäller fysiska och sociala dimensioner. Stadsdelsutveckling omfattar satsningar som höjer det sociala kapitalet i ett bostadsområde men kan även innebära fysisk upprustning såsom renovering, nybyggnation eller förbättringar av utemiljön. Satsningar som sammantaget gör stadsdelen mer attraktiv, trygg och trivsam. Andra närliggande begrepp är områdesutveckling, urban utveckling, samhällsplanering och social hållbarhet.
Kursen har av tidigare deltagare fått många uppskattade omdömen:
”Vi var flera kollegor som gick utbildningen från vårt bostadsbolag, det gör att vi nu har en gemensam plattform i de interna diskussionerna.”
”Det bästa med kursen tycker jag är nätverket som jag fick. Mångfalden i gruppen gav mig flera perspektiv vilket är bra och nyttigt när man jobbar med de här frågorna.”
”Jag tycker att blandningen mellan teori och praktik var lyckad. Forskningsbaserad kunskap i kombination med studiebesök blir en väldigt bra mix.”
”Ämnet för utbildningen är unikt och mycket intressant. En spännande mix av föreläsare, värvat med tid för nätverkande. Konkreta exempel på aktiviteter och åtgärder, bra diskussioner och möjligheter till inspel eller frågor.”
” Träffa kollegor och byta erfarenheter.”
”Jag gillar att det fanns tid för utbyte av erfarenheter och att få träffas och diskutera hur man arbetar. Jag tyckte att kursen var riktigt bra och givande.”
Praktisk information
och 14–15 maj
och 9–10 oktober - Stockholm, Linköping, Malmö
Sveriges Allmännytta, Hornsgatan 15
38 000 kronor för övriga