Ej datumsatt
Datum kommer senare.

Välkommen på studiebesök hos Götenehus och Kombohus Småhus!

År 2011 fick Sveriges Allmännytta uppdraget av Byggherrerådet att förbättra förutsättningarna för medlemsföretagen att bygga nya bostäder. Bostadsbristen hade börjat visa sig på många orter i Sverige, samtidigt som vi hade Europas högsta urbaniseringsgrad och en åldrande befolkning.

Uppdraget var:

  • Påverka den generella prisbilden nedåt
  • Få fler aktörer att arbeta med industriella processer
  • Gör det enklare att bygga nya bostäder för de som inte byggt på 15–20 år

Istället för att ta sig an detta på något konventionellt sätt vände Sveriges Allmännytta på upphandlingsprocessen, ställde krav på några få funktioner bostäderna skulle innehålla, men till en fast ersättning per kvadratmeter bostadsarea. Så föddes Sveriges Allmännyttas Kombohus, nyckelfärdiga, ramupphandlade hyreslägenheter till ett fast pris upp till tjugofem procent under marknadspris. Hittills finns nästan 9000 lägenheter byggda eller i process att byggas inom konceptet Sveriges Allmännyttas Kombohus.

Nu har turen kommit till småhus. Att få möjligheten att bo i en marklägenhet med en liten täppa, är något som är väldigt efterfrågat. Om småhusen dessutom används som ett redskap för att få in fler boendeformer i redan befintliga bostadsområden, så kan det möjliggöra förutsättningarna för att göra bostadskarriär och på så sätt kunna bo kvar i området. Ramavtalet gäller småhus som rad- eller parhus i en eller två våningar, med möjlighet att fritt kombinera lägenhetstyper, såsom två, tre och fyra rum och kök.

Tillsammans med Götenehus bjuder nu Sveriges Allmännytta in till studiebesök där du får möjlighet att titta på ett typhus som innefattas i ramupphandlingen Kombohus Småhus. Varmt välkommen med din anmälan!

 

Relaterade utbildningar