Ej datumsatt
Datum kommer senare.

Sveriges Allmännytta presenterar årets marknadsrapport om hyresutvecklingen och vad den innebär på kort och lång sikt. Rapporten presenteras på ett digitalt seminarium den 9 november.

Hyressättningen av bostäder har sällan diskuterats så mycket som i år, då förslaget om fri hyressättning vid nyproduktion orsakade regeringskris. Med vår årliga marknadsrapport vill Sveriges Allmännytta med hjälp av fakta, statistik och analys bidra till att öka kunskapen om hur hyressättningen runt om i landet idag ser ut och fungerar – samt peka på hur hyresförhandlingarna måste utvecklas.

Rapporten belyser ett flertal olika frågeställningar. Vad har utfallet av hyresförhandlingarna blivit över åren? Hur skiljer det sig mellan olika orter? Är det vanligt att parterna inte kommer överens lokalt och vad händer då? Hur har hyresnivåerna förändrats jämfört med andra kostnader? Hur långt har arbetet kommit med en hyressättning som speglar hyresgästerna värderingar av lägenheternas bruksvärden?

I rapporten diskuteras också hur tillämpningen av dagens kollektiva förhandlingssystem kan och måste förbättras. Detta för att hyresrätten ska vara en attraktiv, trygg och konkurrenskraftig upplåtelseform med lönsamhet för fastighetsägaren och ett bra boende för hyresgästerna – såväl dagens som morgondagens.

Rapporten presenteras av Håkan Larsson, chefsekonom på Sveriges Allmännytta, och kommenteras av Maria Adlers, vd PiteBo.

Relaterade utbildningar