Projektet i korthet

Inblandade bolag

Stångåstaden

Publicerat i december 2022

Arbetet med brandsuperhjältarna började med att Stångåstaden, tillsammans med räddningstjänsten och Länsförsäkringar, utbildade ett par ungdomar till så kallade brandambassadörer – som sedan i sin tur utbildade barn i Stångåstadens bostadsområden.

– Barnen fick till exempel i uppdrag att checka av saker hemma, som att brandvarnaren fungerar och att det inte står skor eller andra saker i vägen i trapphuset, berättar stadsdelsutvecklaren Mia Powalko.

– De fick också kolla att det inte ställs saker på spisen, att det inte finns några trasiga sladdar på elektriska apparater och om familjen har en hemförsäkring, säger Magdalena Ingberg, som också är stadsdelsutvecklare.

På examensdagen fick barnen visa hur man kryper ut ur ett rökfyllt rum.

– Och sedan fick de diplom, som signerats av riktiga brandmän.

Föräldrarna involveras

Stångåstaden riktade sig också till barnens föräldrar.

– Vi har visat mammorna, för det är oftast de som lagar mat med olja, hur man tvättar och byter ut fläktfiltret och hur man släcker bränder med olja på rätt sätt. Ofta har föräldrarna först varit lite för blyga för att våga testa, även om de vill, så ibland har vi fått övertala dem att komma fram och träna, berättar Magdalena Ingberg.

Checklistor till alla hyresgäster

Därtill har samtliga hyresgäster hos Stångåstaden fått checklistor för brandsäkerhet.

–  I samband med brandvarnardagen har vi också haft event tillsammans med räddningstjänsten, där de boende fått prova att släcka eld med brandfilt och brandsläckare. Vi har också haft tipspromenader och självklart har priserna varit just brandfilt och brandsläckare, säger Mia Powalko.

Besök hos äldre

Stångåstadens anställda besöker dessutom sina äldre hyresgäster för att kontrollera brandvarnare och fläktfilter.

– Det är också viktigt att lägenheten inte är för övermöblerad, så att utrymningsvägarna blockeras, och att hyresgästerna har koll på vart de ska ringa om det börjar brinna, framhåller Magdalena Ingberg.

Superhjältar även hos andra bostadsbolag

Brandsuperhjältar har – i samarbete med räddningstjänsten och Länsförsäkringar – utbildats även hos en rad andra bostadsbolag i landet: däribland Kristianstadsbyggen, Hyresbostäder i Norrköping och Bostadsbolaget i Mjölby (se även länk nedan).

På bilderna: Brandsuperhjältar, brandambassadörer, Mia Powalko (till vänster) och Magdalena Ingberg (båda stadsdelsutvecklare på Stångåstaden) och en detalj ur Stångåstadens folder (se länk nedan).
Foto: Stångåstaden och Lena Liljendahl