– Målet är en fossilfri allmännytta år 2030, och vi har redan kommit väldigt långt när det kommer till utsläppen från den egna verksamheten, men ju mer vi städar framför vår egen dörr, desto större fokus kan vi lägga på leverantörernas utsläpp, säger Karl Törnmarck på Sveriges Allmännytta. Så att kunna ställa krav på fossilfria transporter kommer att vara en viktig del i att nå fossilfrihet i hela värdekedjan.

Vägledningen är också en signal till allmännyttans leverantörer – att det finns en vilja och en önskan att kunna ställa krav på fossilfrihet. En styrka med vägledningen är att det underlättar för både leverantörer och beställare om fler ställer krav på liknande sätt.

– Särskilt hur man använder klimatberäkningar i upphandling kan vara komplicerat, men vi bestämde oss för att standardisera räknemetoden och då slipper medlemsföretagen lista ut det själva, fortsätter Karl. Om alla gör på samma sätt så får vi något vi kan jämföra med, och vi ser utvecklingen över tid.

Två upphandlingar på sig

Målet är en fossilfri allmännytta år 2030, och eftersom vägledningen gäller ramavtal som ofta löper över fyra år har medlemsföretagen kanske bara två upphandlingar på sig att lösa detta. Och olika bolag har olika förutsättningar när det kommer till att ställa klimatkrav.

– De större bolagen har ju ofta en uttalad och ambitiös miljöplan, men mindre bolag måste ha en helt annan approach. Ett av våra mindre medlemsbolag hade som krav att deras entreprenörer måste gå en miljöutbildning. Det är lite mjukare men samtidigt effektivt för att driva frågan framåt. Det är viktigt att det är lokalt anpassat, helt enkelt.

Upphandlingskonsult och referensgrupp

När projektet med att ta fram vägledningen startade togs det in en upphandlingskonsult och sju medlemsbolag i en referensgrupp. Bolagen valdes ut baserat på storlek och geografisk spridning för att få en så representativ grupp som möjligt. Mindre bolag har oftast inte tillgång till samma kompetens eller resurser som större bolag, så därför var det viktigt att vägledningen passade framför allt dem.

– Det kan vara svårt att ställa krav på mindre marknader. Har man bara tre leverantörer att välja på finns ju risken att samtliga diskvalificeras om det ställs för snäva krav. Vår inställning generellt är att man inte alltid vinner så mycket på att stirra sig blind på siffror och kravformuleringar, utan det är snarare ansatsen att “nu gör vi det här tillsammans och vi gör så gott vi kan och tar ständigt steg framåt”, avslutar Karl Törnmarck.

Text: Robin Widing

Denna artikel har tidigare varit publicerad i Sveriges Allmännyttas bilaga i DN vecka 50/2021.