Det var på morgonen den 7 juni som en sprängladdning exploderade i ett av allmännyttiga Stångåstadens bostadshus i centrala Linköping.

– Många människor drabbades och fick sina hem förstörda av explosionen, som är en de största explosioner som skett i Sverige. Genom årets 112-pris vill vi uppmärksamma räddningsinsatsen som kännetecknades av medmänsklighet, samverkan och empati, säger Maria Khorsand, vd för SOS Alarm, som instiftat priset.

Stångåstadens vd, Fredrik Törnqvist, menar att priset är ett kvitto på att bostadsbolagets krisberedskap och samverkan med blåljusaktörer fungerar mycket bra.

– Utmärkelsen är ett betyg på att vi tillsammans hanterat den här händelsen på ett så bra sätt som det varit möjligt. Jag är så oerhört stolt och tacksam att vi får ta emot priset och det delar jag givetvis tillsammans med alla otroligt engagerade och kompetenta medarbetare på Stångåstaden, säger han.

Juryns motivering:
112-priset 2020 tilldelas polisen, räddningstjänsten, ambulanssjukvården och Stångåstaden i Linköping för insatsen i samband med sprängdådet den 7 juni 2019. Insatsen präglades av en fin samverkan mellan professionella aktörer och civilsamhället, men också av empati och en vilja att hjälpa till utöver det vanliga.

 

Kort film om sprängningen och 112-priset: