Årets konferens om trygghet och säkerhet i bostadsområden hålls i april i Gävle, med allmännyttiga Gavlegårdarna som värd.

– Gavlegårdarna har mycket intressanta erfarenheter att dela med sig av, konstaterar Åsa Schelin, boendeexpert på Sveriges Allmännytta.

– De har ju till exempel drabbats hårt av både bränder och översvämningar de senaste åren, och de har hanterat de kriserna på ett mycket bra sätt. Det ska bli väldigt spännande att höra om det och hur de har satt upp sin krisorganisation.

Brottsförebyggande strategier

Bengt Lind, förvaltningsexpert på Sveriges Allmännytta, tycker också att det ska bli intressant att höra hur Gävle har tagit sig an kommunernas nya lagstadgade ansvar för brottsförebyggande arbete.

– Den brottsförebyggande strategen i Gävle kommun kommer till oss för att berätta om vilka strategier och samverkansformer som de har prioriterat där. Det kommer att bli insiktsfullt att få höra vilket stöd som man som bostadsbolag kan förvänta sig från en kommun.

Samverkan för att motverka brottslighet kommer upp på flera programpunkter under konferensen.

– Det känns alltid aktuellt och angeläget, särskilt att förhindra att barn och unga rekryteras in i kriminalitet, säger Åsa Schelin.

”Blir en ögonöppnare”

Bengt Lind ser också fram emot att höra Christina Kiernan, handläggare på Sveriges kommuner och regioner (SKR).

– Hennes ämne på konferensen, otillåten påverkan och välfärdsbrottslighet, är mer utbrett än vad vi tror och finns där vi minst anar det. Det kommer nog att bli en ögonöppnare för många.

Åsa Schelin är lite särskilt förväntansfull på årets inspirationstalare: Simon Matiwos. Han är poet och dramatiker och har även arbetat med områdesutveckling och boendeinflytande på Järfällahus.

– Han har sagt att pennan är hans största kraft, och det ska bli så härligt att höra hur han vässat den inför föreläsningen i Gävle!