I Boverkets rapport redovisas de värdeöverföringar som gjorts från allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag för räkenskapsåret 2012. Enligt rapporten har totalt 14 kommuner beslutat om större värdeöverföring än vad som är tillåtet.

– Det verkar ta ett par år för det nya regelverket att slå igenom fullt ut, säger Jörgen Mark-Nielsen, utredningsansvarig på SABO. Men Boverkets rapport visar att redan andra redovisningsåret med den nya lagen tillämpade så gott som alla kommuner bestämmelserna om begränsad värdeöverföring. Det är mycket få kommuner som beslutat om en större värdeöverföring än tillåtet och antalet har även minskat jämfört med året innan. Likaså har det belopp som överförts minskat till hälften jämfört med år 2011.

Under år 2013 gjordes värdeöverföringar från 112 kommunala bostadsaktiebolag till ägarkommunerna med totalt drygt 3,6 miljarder kronor. Större delen av detta belopp (3,4 miljarder) överfördes från bostadsbolagen i Stockholm till Stockholms stad. De övriga 109 bolagen stod för resterande 200 miljoner kronor. Värdeöverföringarna har huvudsakligen gjorts enligt undantagsreglerna i Allbolagen.

En undantagsregel ger kommunerna möjlighet att ta ut halva reavinsten från försäljningar av fastigheter. Tre kommuner har använt sig av möjligheten. Totalt gjordes värdeöverföringar motsvarande ca 1,5 miljarder kronor enligt denna regel, huvudsakligen från bostadsbolagen i Stockholms stad.

En annan undantagsregel ger kommunerna möjlighet att ta ut hela föregående års överskott om det används för åtgärder inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar som främjar integration och social sammanhållning eller som tillgodoser bostadsbehovet för personer för vilka kommunen har ett särskilt ansvar. Elva kommuner har använt sig av möjligheten. Totalt gjordes värdeöverföringar motsvarande nästan 2 miljarder kronor enligt denna regel, huvudsakligen från bostadsbolagen i Stockholms stad.

De beslut om värdeöverföringar från bostadsbolagen i Stockholms stad som gjordes under 2012 har överklagats. Stockholms stad har senare fått rätt både i Förvaltningsrätten och i Kammarrätten, men den domen är nu överklagad till Högsta förvaltningsdomstolen. Värdeöverföringarna år 2013 från bostadsbolagen i Stockholms stad liksom värdeöverföringen år 2012 från Gavlegårdarna är för närvarande också föremål för prövning i domstol.

– SABO konstaterade redan i sitt remissyttrande över lagförslaget att formuleringarna om åtgärder inom ramen för kommunernas bostadsförsörjningsansvar var mycket vidlyftiga och att en sådan allmänt hållen lagregel riskerar att leda till tolkningsproblem och konflikter, säger Jörgen Mark-Nielsen.

Enligt regeringen bör regelverket kring begränsningen av värdeöverföringar från allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag och tillämpningen av detta följas upp och utvärderas.

– Vi räknar med att det görs en utvärdering av Allbolagen när den varit gällande ett antal år och en rättspraxis vuxit fram, säger Jörgen Mark-Nielsen. Då behöver både tillämpningen och effekterna på bostadsmarknaden analyseras ur ett flertal aspekter. Utvärderingen får sedan visa om det finns behov av ändringar i lagstiftningen.

Läs mer om detta i Boverkets rapport ”Värdeöverföringar från allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag för räkenskapsåret 2012”.