Tävlingen fokuserar precis som tidigare år på energieffektivisering, fossilfrihet, effekttoppar, förnybar energi, klimatkrav på leverantörer och klimatsmart boende. Däremot har konceptet för tävlingen justerats genom att det i år är en tävling men med två olika storleksgrupper; små/medelstora och stora medlemsbolag.

– Vi vill göra tävlingen inkluderande för alla våra medlemsbolag, oavsett storlek. De större medlemmarna har oftast mer resurser för större projekt och resultat, vilket ger dem fördelar i en tävling som denna. Genom att öppna upp för två storleksgrupper ger vi de mindre och medelstora bolagen samma möjlighet till prispallen, trots deras begränsade resurser, säger Magnus Ulaner som är ansvarig för Allmännyttans Klimatinitiativ.

Nominera andra bolag

En annan nyhet för i år är möjligheten att nominera andra projekt.

– Om ni har sett eller hört talas om ett projekt från ett annat medlemsbolag som förtjänar att spridas, kan ni även nominera det, berättar Magnus Ulaner.

Precis som tidigare år kommer vinnarna att presenteras på den stora klimat- och energikonferensen, som i år arrangeras tillsammans med Stångåstaden i Linköping den 14–15 november.

– Det kanske är dags att redan nu börja fundera på ert bidrag och hur ni kan formulera det på bästa sätt. Men ni kan självklart också fylla i den på andra sätt, varför inte till exempel spela in en film, säger Frida Hansson, projektledare på Sveriges Allmännytta.

– Vi hoppas på minst lika många fantastiska bidrag i år. Det är ett utmärkt tillfälle att berätta för omvärlden om de imponerande och smarta projekt som bedrivs inom era bolag, säger Magnus Ulaner.

Anmälan öppnar den 21 augusti och stänger den 22 september. Mer information om anmälan kommer efter sommaren.

 

Läs om förra årets vinnare här.