Men när företaget renoverade en fastighet i centrala Sundbyberg gjorde de ett experiment och provade något helt nytt i avfallsrummet. De målade golvet i olika färger, tillsatte städning flera gånger i veckan och provade att hänga upp nya skyltar i ögonhöjd. Skyltar med både text och bild som beskriver vad som ska slängas i just det kärlet man står framför. För att göra det hela enhetligt målades skyltarna i samma färg som den del av golvet där kärlet är placerat.

– Vi insåg tidigt i processen att vi här hade möjlighet att testa något nytt. Idéerna tog form längs vägen och landade i ett unikt sätt att skylta och måla. Vi är jättenöjda med resultatet och känner att vi har arbetat fram ett koncept för hur vi vill att alla våra miljörum ska se ut framåt, säger Safir Ismail, projektledare på Förvaltaren.

Positivt resultat

Resultatet har varit över förväntan. Det är mer avfall som nu sorteras rätt, mer som återvinns och avfallsrummet är mindre skräpigt än tidigare.

Bostadsföretaget kommer att prova att inreda fler avfallsrum på samma sätt och även ge hyresgästerna speciellt framtagna sorteringspåsar så att de kan sköta sorteringen enklare hemma, innan de sorterar vid sin avfallsstation.

– Att arbeta löpande och seriöst med alla former av hållbarhetsfrågor är extremt viktigt för oss på Förvaltaren, säger hållbarhetsutvecklare Axel Ohlsson. Vi vet att såväl våra egna medarbetare som våra hyresgäster håller hållbarhet högt, inte minst när det gäller avfallsfrågan.