- Boende
- 2025-04-10
- Sveriges Allmännytta
I den nya rapporten konstateras att kriminella och extremistiska grupperingar försöker påverka kommunanställda och kommunpolitiker genom exempelvis trakasserier och hot.
Särskilt utsatta verksamheter är individ- och familjeomsorgen inom socialtjänsten och anställda som arbetar relationsbyggande med barn och unga i utsatta områden.
– Vi ser att det är lättare för påverkarna att komma fysiskt nära och skapa obehag på den kommunala nivån. Det ökar risken för att kriminella och extremistiska grupperingar ska få inflytande i verksamheten, vilket kan få stora konsekvenser för individen, organisationen och samhället, säger Anna Horgby, projektledare på Brå.
Åsa Schelin konstaterar att otillåten påverkan är ett brett begrepp.
– Det omfattar väldigt mycket och jag vet att många medarbetare hos Sveriges Allmännyttas medlemsföretag har blivit utsatta för det i sitt arbete någon gång, säger hon.
– Det kan röra sig om allt från rättshaveristiskt beteende, till bjudmiddagar och rena hot om våld, och ibland även hot om självmord, för att påverka utfallet av ett beslut. I vissa fall är det olagliga handlingar, men ofta är det fråga om betydligt subtilare påverkansförsök.
Hon råder därför medlemsföretagen att arbeta förebyggande.
– Gör en riskanalys och satsa på att utbilda personalen, så att de känner igen påverkansförsök och vet hur de kan hantera dem. Det är viktigt för alla bostadsföretag, oavsett var de verkar.
Otillåten påverkan är ett samlingsbegrepp för situationer där en utomstående på ett sätt som är olagligt eller som upplevs som obehagligt eller olämpligt, försöker påverka hur någon agerar i sin tjänst eller i sitt uppdrag.
Systemhotande aktörer är kriminella och extremistiska grupperingar som utövar otillåten påverkan mot förtroendevalda och mot kommunala förvaltningar.
Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå
Brå har på uppdrag av regeringen studerat otillåten påverkan från så kallade systemhotande aktörer. I december 2023 publicerade Brå en delredovisning som fokuserade på utsatthet bland förtroendevalda. I den slutrapport som nyligen publicerats riktas fokus framför allt mot den kommunala förvaltningen.
Brå har även givit ut en handbok som riktar sig till kommuner som vill rusta sin verksamhet för att kunna stå emot otillåten påverkan.
Vill du veta mer om otillåten påverkan?
Välkommen till Sveriges Allmännyttas stora konferens Trygghet och säkerhet i bostadsområden!
Där berättar Lisa Pedersen, utredare på Brå, om hur anställda kan påverkas att bryta mot regler och rutiner, till exempel genom att lämna ut sekretessbelagd information. Och Åsa Schelin, boendeexpert på Sveriges Allmännytta, berättar om otillåten påverkan ur allmännyttans synvinkel.
Mer ur programmet:
- Hur stoppar vi den ekonomiska brottsligheten?
- Bakgrundskontroller i rekryteringsprocessen
- Vad händer när lokalhyresgästen är kriminell?
- Hur kunde dödsskjutningar bli vardag?
- Samverkan i bostadsområden
Landskrona, 7–8 oktober
Läs mer och anmäl dig här!