MKB Fastighets AB fyllde nyligen 75 år och i samband med jubileet ville MKB ta reda på hur framtidens invånare – Malmös barn – ser på framtidens boende.

– Det är idag vi bygger det som vi kommer se tillbaka på om ytterligare 75 år. Det är idag vi påbörjar bostäderna för kommande generationer och då känns det helt naturligt att vi också lyssnar till de yngsta malmöborna, de som kommer bo i våra fastigheter i framtiden, säger Marie Thelander Dellhag, vd på MKB, i ett pressmeddelande.

Närmare 1 500 barn i åldrarna 1–12 år har under höstterminen 2021 arbetat med att svara på hur de tror att framtidens boende kommer se ut. Arbetet, som förankrats i läroplanen, har resulterat i färgsprakande och fantasifulla modeller, filmer, fotografier, musik och andra uttryckssätt.

Det är tydligt att barnen har funderat noga på sitt framtida boende, bidragen är detaljerade, genomtänkta och visionära.

– Vi har samlat in återanvändningsbart material och skräp som vi har byggt massa olika saker av. Vi har byggt ett stall, ett flyktinghotell och ett handikappgym till exempel. Vi hoppas att de vuxna kommer lyssna på oss så att vi också kan få chansen att bidra till en bra framtid, säger Alma, som går i årskurs fem i Monbijouskolan.

Malmö ur barnens perspektiv

Med förankring i Agenda 2030 och Barnkonventionen är syftet inte bara att bidragen ska ge inspiration till framtida MKB-projekt. Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande, menar att barnens perspektiv är viktigt för att utveckla Malmö till en trivsam och inkluderande stad.

– För att Malmö ska bli en bra stad att bo, leva och växa upp i måste vi se till att alla känner att de har en röst och att de har tillgång till staden. Och för att utvecklas måste vi våga tänka annorlunda och nytt – något som barn är experter på. Jag är övertygad om att en stad som är byggd ur barns perspektiv är en bra stad för alla, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Och även om det kanske inte kommer att finnas en trädkoja eller ett flerbostadshus med bondgård på andra våningen i MKB:s bestånd inom de närmsta åren, hoppas Marie Thelander Dellhag att barnen kommer kunna känna igen sina idéer i framtidens Malmö.

– Bland alla kreativa och roliga idéer består många av bidragen av egna utrymmen, mycket fokus på en attraktiv och kul utemiljö, gröna ytor, smarta innovationer och inkluderande miljöer för djur och människor i olika åldrar – något som vi på MKB tar till oss. Några av förslagen så som uppsamling av regnvatten för att använda som dagvatten och en staty av figuren Sommarskuggan kommer de till och med kunna se i staden inom en mycket snar framtid.