Över 300 deltagare är i dagarna samlade i Örebro för Årets energikick – SABOs stora energikonferens. Och för att fira att Skåneinitiativet nu har gått i mål.

Bostadsföretagen som varit anslutna till Skåneinitiativet har gemensamt minskat energianvändningen med 17 procent mellan 2007 och 2016.

– Det är ett resultat som vi ska vara otroligt stolta över. Allmännyttan har med Skåneinitiativet gjort stora avtryck i bostadssektorn. Ett stort, frivilligt energisparinitiativ med mycket positiva effekter, säger Anders Nordstrand, vd på SABO.

Mål: minus 20 procent

105 bostadsföretag med tillsammans cirka 400 000 lägenheter har deltagit i Skåneinitiativet. Målsättningen var att minska energianvändningen med tjugo procent mellan 2007 och 2016.

I snitt förbrukar lägenheterna nu 26 kilowattimmar mindre energi per kvadratmeter och år än vad de gjorde 2007. Sammanräknat använder de 105 bostadsföretagen i dag 839 gigawattimmar mindre energi än 2007. Det är lika mycket energi som alla bostäder i hela Lund använder på ett år.

Skåneinitiativet har även uppmärksammats av omvärlden. Det blev en av årets finalister i tävlingen E-prize, som tidningen Veckans affärer och energibolaget Eon står bakom. Skåneinitiativet fick också ett hedersomnämnande i tidningen Miljö & Utvecklings miljöstrategitävling, som delades ut av klimatminister Isabella Lövin häromveckan.

Energiminister Ibrahim Baylan lovordar också Skåneinitiativet, som ackumulerat under de nio åren sparat sammanlagt 4,7 terrawattimmar energi.

– Bra jobbat alla energijägare i Skåneinitiativet! Det ni sparat motsvarar nästan en hel kärnkraftsreaktor, säger Ibrahim Baylan i den nya filmen om Skåneinitiativet.

Nästa steg: klimatinitiativ

Nu är det dags för ett nytt steg.

–  Nu tar vi nästa kliv mot ett nytt klimatinitiativ för allmännyttan. Ett gemensamt initiativ ger kraft! Det sporrar till erfarenhetsutbyte och nätverkande. Tillsammans blir vi också en stark beställare, till exempel kan vi ställa tuffare klimatkrav på det vi bygger, säger Anders Nordstrand.

Se filmen om Skåneinitiativets resa, från beslutet i Malmö till finalen i år – och vad som händer sedan.

Läs artikeln om resultaten i Skåneinitiativet i senaste numret av tidningen Allmännyttan, med exempel och kommentarer från både deltagare och omvärld.