Stockholmshems arbete med hållbara transporter har lett till lanseringen av en elbilspool i Valla torg i stadsdelen Årsta. Där startar också en pool med eldrivna lastcyklar för de boende.

I Sätra har bolaget också fått igång en bilpool, en av de första i Stockholms ytterstad, och i Bagarmossen finns sedan några år en lastcykelpool för hyresgästerna.

Nästa satsning är att ersätta en av områdesteknikernas servicebil med en eldriven lastcykel.

– Jag har länge haft tanken om att vi borde kunna vara mindre bilberoende, i alla fall i de områden där avstånden inte är så stora. När en av våra områdestekniker nappade på idén att cykla i stället för att köra bil köpte vi in en trehjulig lastcykel med elassistans till honom, berättar Åsa Stenmark, hållbarhetsstrateg på Stockholmshem.

Tjänstecykel på 1950-talet

Fast egentligen är han inte först ut med att cykla i tjänsten hos bolaget. På 1950-talet cyklade de som då kallades maskinister, också med tjänstecykel.

Områdesteknikern Charles Sundheden själv är jättenöjd med cykeln och har inga planer på att sluta cykla, inte ens när vädret blir kallare.

– Det här är det bästa som hänt mig på Stockholmshem, att få den här cykeln. Jag får vara ute och röra på mig istället för att sitta stilla i bilen, och när det blir kallt blir det mer kläder på bara, säger han.

Hyresgästerna uppskattar när han kommer trampades, tyst och klimatvänligt.

– Förhoppningsvis inspirerar Charles fler att ställa bilen, säger Åsa Stenmark.

Stockholmshems satsningar på så kallad hållbar mobilitet ligger i linje med stadens strategi för ett fossilbränslefritt Stockholm till år 2030.