Mindre möten om 2-10 personer

Kamera på

Webbkameran framhäver kanske inte våra mest smickrande vinklar. Men den fyller ett gott syfte när man har möten. Turtagningar blir oerhört mycket enklare när man ser varandra. Annars är det väldigt lätt att folk pratar i mun på varandra. Det är också svårt att se responsen, så man kanske fortsätter prata för att övertyga, när alla redan är med på tåget. Eller så går man vidare, fastän de andra har frågor och inte alls är med. Är du ändå orolig för kameran? Använd funktionen suddig bakgrund så slipper du visa ditt vardagsrum.

God struktur

Bestäm innan vem som leder mötet och hur ni vill att turtagningen ska gå till. Kanske vifta för att få ordet, eller att skriva sitt namn i chattrutan bredvid. Bestäm strukturen för mötet innan ni drar igång så förenklar det allt. Ett bra tips är också att säga namnet på den man vänder sig till, då blir det tydligt för alla.

Bra ljud

Bra ljud är a och o i ett Teamsmöte. Se till att sitta i en tyst miljö och stäng gärna av din mikrofon när du inte pratar, en skränig bakgrundsmiljö är väldigt störigt att lyssna på. Använd med fördel hörlurar, då hör du bättre och stör heller inte andra i din omgivning. Dessutom är hörlurar bra om man pratar om saker inte alla bör ta del av.

Dagordning

Ett bra tips är att mötesledaren har dagordningen på plats och delar till alla i mötet.

 

Möten för fler än 10 personer

Dela skärm

Det blir mycket enklare om alla ser exakt samma sak samtidigt istället för att titta var och en på eget håll. Man kan byta presentatör eller man kan ge kontrollen till en annan.

Chattansvarig

Utse en person som har koll på chatten och som ser till att stänga av alla deltagares mikrofoner. Personen samlar upp frågor i slutet av presentationen och hjälper talaren att besvara missade frågor.

Headset

Ska du tala inför många kan det vara en bra idé att skaffa ett bra headset. Det skapar en mycket bättre ljudkvalitet.

Kamera

Om ni är många i ett möte kan det vara en bra idé att bara presentatören och chattansvariga har kameran på för att inte skapa någon förvirring eller ta fokus från den som talar. Om du bett om ordet i chatten kan du sätta på kameran när du ställer din fråga och sedan stänga av den igen.

Internetuppkoppling

Även om de som lyssnar kanske har en bra internetuppkoppling är det lika viktigt och kanske framförallt viktigast att den som håller sin presentation har bra uppkoppling. Använd en nätverkskabel från routern som du kopplar direkt in i datorn.

Spela in mötet

Om det är en viktig presentation som många kan behöva gå tillbaka till kan det vara en bra idé att spela in mötet och sprida efteråt.

Strular det?

Funkar inte ljudet för vissa? Testa att gå in och ur mötet igen. Avsluta och starta om Teams eller ring in från mobilen istället för datorn.