Projektet i korthet

Inblandade bolag

Bostaden i Umeå

Publicerat i januari 2019

Det är ett stort antal hyresgäster hos Bostaden som i dagarna får erbjudande om att flytta till bostadsbolagets nybyggda hus på Östra Norrlandsgatan.

De hyresgäster som får erbjudandet bor i dag i äldre lägenheter med fyra, fem eller sex rum och kök.

– Stora lägenheter med en relativt låg hyra är attraktiva. Genom att frigöra ett antal större lägenheter med sämre fysisk tillgänglighet, som till exempel avsaknad av hiss, ger vi andra i vår bostadskö möjlighet att hitta ett passande boende, säger Anders Hugosson, marknadschef på Bostaden.

Inspiration från Helsingborg

I arbetet med erbjudandet har Bostaden tittat på en modell som använts av Helsingborgshem (se länkar nedan).

– Deras projekt har blivit lyckade och har skapat en stor rörlighet på bostadsmarknaden i Helsingborg. Nu hoppas vi kunna skapa samma flyttkedjor här i Umeå, sager Anders Hugosson.

Vill öka rörligheten

Han menar att en rörligare bostadsmarknad har många fördelar – exempelvis att äldre och billigare bostäder blir tillgängliga för hyresgäster som varken kan eller vill betala för nybyggda lägenheter. Samtidigt får hyresgäster i äldre bostäder möjlighet att flytta till boenden som passar dem bättre.

– Vi vill bidra med saker som kan utveckla Umeå och gynna Umeåborna. Det hoppas vi att det här erbjudandet ska göra i förlängningen, säger han.

– Om några veckor får vi se hur många av hyresgästerna som nappar på erbjudandet. Blir resultaten lyckade får vi se om vi utvecklar konceptet ytterligare i framtiden.