Satte igång flyttkedja direkt

Förra året gav Helsingborgshem förtur till 14 lägenheter som byggts i stadsdelen Husensjö. Enligt bostadsbolagets utvärdering fungerade erbjudandet över förväntan. Förturslägenheterna hittade snabbt sina hyresgäster, som i sin tur lämnade 14 lägenheter till uthyrning – lägenheter utspridda över hela staden med månadshyror på mellan 3 000 och 6 000 kronor.

– Det är naturligtvis väldigt spännande att vi lyckats utforma ett erbjudande som skapat en direkt flyttkedja mellan lägenheter med mycket attraktiv hyresnivå och lägenheter med nyproduktionsstandard och högre hyra, säger Lars Hansson, styrelseordförande i Helsingborgshem.

Enligt utvärderingen hade en fjärdedel av de hyresgäster som tackade ja till en ny lägenhet i Husensjö inga flyttplaner innan de fick förturserbjudandet. Var femte uppger att de visserligen hade planerat att flytta men inte skulle sökt lägenhet i Husensjöhuset utan erbjudandet.

Ny förtur till stora lägenheter

Nu går bostadsbolaget vidare och erbjuder en ny form av förtur. Denna gång riktas den till hyresgäster som funderat på att byta sin stora lägenhet mot en mindre, men haft svårt att hitta någon lämplig. De hyresgäster som får erbjudandet bor i en fyrarummare eller större, har bott i lägenheten i minst ett år och betalar en månadshyra på högst 10 000 kronor.

– Vi har just nu en stark efterfrågan på stora lägenheter med lägre hyror och tror att det kan finnas en del av dessa lägenheters hyresgäster som gärna skulle bo lite mindre om de hittade en passande bostad, säger Sofie Wehlin, sälj- och uthyrningschef på Helsingborgshem.

Erbjudande med flyttstäd

I erbjudandet ingår bland annat personlig hjälp att hitta en lämplig mindre lägenhet, betald flyttstädning och gratis boende de första 15 dagarna.

Helsingborgshems förturserbjudanden är än så länge pilotprojekt och bostadsbolaget har fått många förfrågningar från övriga bostadsbranschen om resultaten.

– Att öka rörligheten på bostadsmarknaden är en utmaning för hela Sverige idag. Intresset från våra kollegor är såklart stort när vi så målmedvetet prövar nya idéer för att snabba på flyttkedjorna, säger Lars Hansson.