Lund tar ett stort kliv in i framtidens energisystem. I ett unikt samarbete lanseras nu ett nytt lokalt energisystem, kallat EnergyNet, som kan skapa nya förutsättningar för låga priser för grön el.

EnergyNet är ett nytt sätt att organisera distributionen av el och utvecklades för att möta de växande utmaningarna i dagens energisystem, särskilt kopplat till lokal produktion, lagring och delning av el. Lösningen är särskilt lämpad för energigemenskaper, men kan även användas i andra sammanhang. Genom att möjliggöra anslutning av ett obegränsat antal lokala energiresurser skapar EnergyNet förutsättningar för en bredare användning av grön el och kan på sikt bidra till lägre elpriser.

Systemet är uppbyggt enligt samma grundprinciper som internet och är decentraliserat och distribuerat. Det innebär att elflödet inte styrs centralt utan hanteras i flera noder, vilket gör systemet mer motståndskraftigt mot störningar. Med hjälp av ny kraftelektronik styrs eldistributionen helt av mjukvara, vilket gör att traditionella utmaningar som krav på exakt frekvens- och effektbalans inte längre begränsar nätets funktion.

Testades i lördags

EnergyNet testades för första gången i lördags på Brunnshög, i två hus som ligger på två olika fastigheter. Husen ägs av Lunds kommuns fastighets AB (LKF) respektive Lunds kommuns parkerings AB (LKP) men det nya nätet ägs av en nystartad energigemenskap.

– Det här är vår första smarta energigemenskap. Vi producerar el lokalt och använder den direkt där den gör mest nytta. När huset blir en energiproducent vinner både klimatet och hyresgästen, säger LKF:s vd Fredrik Millertson.

Fastigheterna på Brunnshög kommer att producera energi genom solceller på taket och lagra i batterier. När den ena fastigheten inte behöver all energi den producerar kan den dela med sig av sitt överskott. Om många fastigheter i framtiden deltar i nätet ökar driftsäkerheten i samhället markant och husen blir aldrig helt utan el. Dessutom skulle vi se en ökad mängd grön energi som produceras lokalt.

Gemensamt energiprotokoll

En viktig del av EnergyNet är utvecklingen av ett gemensamt energiprotokoll (EP), som gör det möjligt för olika typer av energiresurser och enheter att kommunicera med varandra på ett öppet och standardiserat sätt.

För att hantera och fördela elflödena används elväxlar, så kallade Energy Routers, som både kan omvandla och styra el mellan olika system och apparater, exempelvis mellan solceller, batterilager och elbilar. Dessa elväxlar kopplas in bakom befintliga elmätare och kan hantera både likström och växelström.

Sveriges Allmännytta ser stor potential för sina medlemsföretag och följer utvecklingen med stort intresse.

– Det är en mycket spännande utveckling som kan ge både lägre kostnader och större möjligheter att använda lokal, förnybar energi. Vi ser stor potential för allmännyttans bostadsföretag att dra nytta av den här typen av lösningar, säger Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta.

LKF:s huvudkontor och LKP:s parkeringshus Aurora på Brunnshög har ett stort antal solpaneler på taket. Nu ska el delas mellan fastigheterna genom projektet EnergyNet.

Ett paradigmskifte

Arbetet med EnergyNet inom klimatsamarbetet CoAction Lund leds av företaget ViaEuropa, som utvecklar EnergyNet konceptuellt, tekniskt och affärsmässigt.

– Det här är inte bara en förbättring, det är ett paradigmskifte. EnergyNet lägger grunden för en framtid där el är billigare, grönare och säkrare, säger Jonas Birgersson, ordförande för ViaEuropa.