Undersökningen visar att det fortfarande finns mycket stora skillnader mellan landets kommuner. Fjärrvärmen är mer än dubbelt så dyr i Aneby i Jönköpings län jämfört med Luleå. En förklaring till prisskillnaden är att priset generellt sett är högre på mindre orter än i större städer.

– Det finns flera förklaringar till de stora prisskillnaderna, bland annat vilka vinstkrav ägarna har. Detta blir ett problem då konsumenterna är hänvisade till ett enda fjärrvärmebolag och inte har möjlighet att byta, säger Per Holm, ordförande för Nils Holgerssongruppen och energiexpert på SABO.  

Trots de stora skillnaderna är den genomsnittliga prisökningen mellan 2012 och 2013 mindre än under den senaste femårsperioden, men fortsatt högre än inflationen. Lågkonjunkturen som ger lägre räntor och bränslepris bidrar till att hålla tillbaka prisökningen.

– Det är positivt att prisökningen dämpats, eftersom det gynnar allmännyttan. Våra årliga prisjämförelser har troligen bidragit till denna utveckling och vi hoppas att detta är början på en långsiktig trend, säger Per Holm.
Kommuner med högst fjärrvärmekostnad i landet

  1. Aneby 100,4 öre/kWh inkl moms
  2. Munkedal 100,3 öre/kWh inkl moms
  3. Bräcke 96,3 öre/kWh inkl moms
  4. Lessebo 96,2 öre/kWh inkl moms
  5. Kristinehamn 95,0 öre/kWh inkl moms

Kommuner med lägst fjärrvärmekostnad i landet

  1. Luleå 46,9 öre/kWh inkl moms
  2. Boden 57,1 öre/kWh inkl moms
  3. Ljungby 58,5 öre/kWh inkl moms
  4. Skövde 59,4 öre/kWh inkl moms
  5. Piteå 59,9 öre/kWh inkl moms


Fakta om Nils Holgerssonundersökningen:
I undersökningen ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp jämförs. Årets resultat presenteras i omgångar. Fjärrvärmeundersökningen är offentlig från den 9 oktober. Bakom undersökningen står SABO, Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen och Riksbyggen. Prisjämförelser mellan kommuner samt mellan leverantörer finns på http://www.nilsholgersson.nu