Tanken är att ungdomar från 13 år och uppåt ska få en mötesplats för kreativa digitala aktiviteter: bygga datorspel, komponera musik, programmera robotar, designa kläder och möbler, spela in podd- och teveprogram med mera.

– Jag är oerhört glad, jag är stolt, jag är tacksam och jag är förväntansfull på vad det ska bli av allt detta, sa Peter Hovlund, Örebrobostäders distriktschef i Vivalla, vid invigningen.

– Vivalla är klassat av polisen som ett särskilt utsatt område. För oss som arbetar, verkar och lever i Vivalla är såklart målet att vi ska bort från den listan. Jag är övertygad om att Trainstation är en av de pusselbitar som hjälper till med detta. Trainstation kommer med hopp och framtidstro till dem som behöver det allra mest.

Bidrag och personal

Mötesplatsen, som ligger vid Vivallaskolan, har kommit till genom en samverkan mellan olika kommunala förvaltningar. Örebrobostäder (Öbo) stödjer både med ekonomiska bidrag och med personal.

– På Öbo har vi en lång tradition av att stötta och sponsra sådana här bra initiativ, så när vi fick ett erbjudande att gå in som partner i Trainstation kändes det ganska självklart, berättade Peter Hovlund.

Lego, drömrum och traineer

Han gav också exempel på andra satsningar på Vivallas barn och ungdomar:

  • En ungdomstraineetjänst, där ungdomar under två månader fått prova på att jobba på Öbo.
  • En legoverkstad, där områdets barn fått inflytande över hur en park i Vivalla ska byggas om.
  • En rittävling på temat drömrum, där vinnaren får ett rum omgjort i familjens lägenhet enligt det egna konceptet.