Kommissionen skriver att Sverige bör fortsätta reformera hyressättningssystemet och tillåta mer marknadsorienterade hyror.

– Vi delar inte Kommissionens analys. Det svenska systemet är unikt och har fungerat bra över olika konjunkturer. Det ska inte rivas upp, men det behöver utvecklas. SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har tagit fram en handledning för lokalt trepartssamarbete när det gäller hyressättningen. Den behöver fler lokala värdar och föreningar använda sig av. Vi måste jobba mer med den systematiska hyressättningen i varje kommun och särskilt i Stockholm, så att hyrorna speglar hyresgästernas värderingar och preferenser, säger Kurt Eliasson, vd för SABO.

Kommissionen rekommenderar även att plan- och överklagandeprocesserna ska förkortas och förenklas och påpekar att det är begränsad konkurrens inom svenska byggsektorn.

SABO har i flera års tid arbetat för lägre byggpriser, bland annat genom prispressade ramupphandlingar för nyckelfärdiga flerbostadshus, SABOs Kombohus och SABOs Kombohus Plus.

– Om vi ska kunna bygga fler hyresrätter måste de svenska byggpriserna pressas och konkurrensen öka. Våra ramupphandlingar har varit framgångsrika och vi går nu vidare med en ramupphandling som pressar priset på små lägenheter, SABOs Kombohus Mini. Vi kommer att fortsätta göra vad vi kan för att underlätta bostadsbyggandet men mer måste till, säger Kurt Eliasson.

EU-kommissionens rekommendationer till medlemsländerna är en del av den europeiska planeringsterminen (European Semester) och syftar till att stärka den ekonomiska samordningen inom EU. Nästa steg är att medlemsstaternas ledare och finansministrar diskuterar rekommendationerna. Därefter ska de antas formellt av EUs finansministrar i juli. Rekommendationerna är ett inspel till ländernas budgetarbete för det kommande året.