- Energi
- 2014-09-01
- Sveriges Allmännytta
30 procents energieffektivisering till 2030
– Meddelandet är ett första steg mot ett nytt energieffektiviseringsdirektiv. I förlängningen kan det innebära åtgärder som får stor betydelse för SABOs medlemmar. Därför bevakar och lobbar vi i frågan redan i detta tidiga skede, säger Johanna Ode, ansvarig internationella frågor, SABO och ordförande för Housing Europes kommitté för energi- och byggfrågor.
Kommissionen menar att det föreslagna målet innebär nya möjligheter för europeiska företag, överkomliga energiräkningar för konsumenterna, tryggad energiförsörjning och positiva miljöeffekter. Kommissionen har utvärderat olika ambitionsnivåer och menar att 30 procents energieffektivisering till 2030 ger rätt balans mellan vinster och kostnader.
Kommissionen framhåller att den största potentialen för energibesparingar finns i byggnader. Av EUs totala energiförbrukning gäller 40 procent byggnader. Kommissionen anser att den största utmaningen är att påskynda och finansiera inledande investeringar och öka renoveringstakten för befintligt bestånd. Över 40 procent av bostäderna i EU byggdes före 1960.
– Vi kommer tillsammans med våra medlemmar analysera förslaget och se över hur vi kan bidra till fortsatt energieffektivisering och att framtida förslag blir så bra som möjligt för den svenska allmännyttan, säger Therese Rydstedt, energiexpert, SABO.
Meddelandet omfattar också en översyn av utvecklingen av EUs befintliga mål att öka energieffektiviteten med 20 procent till 2020. De målen fastställdes 2007 och resulterade i nuvarande energieffektiviseringsdirektiv med bland annat krav på individuell mätning och debitering. Enligt nuvarande beräkningar kommer EU uppnå energibesparingar på 18-19 procent. Kommissionen bedömer dock att om alla medlemsstater nu arbetar lika hårt med att genomföra den överenskomna lagstiftningen, bland annat energieffektiviseringsdirektivet, kan målet nås utan att Kommissionen behöver föreslå ytterligare åtgärder. Hittills är det dock bara fem medlemsstater som anmält att de har införlivat energieffektiviseringsdirektivet i nationell lagstiftning, trots att det skulle vara klart 5 juni. Sverige är ett av de länderna.
Meddelandet är ett komplement till EUs ramverk för klimat- och energipolitiken 2030, som presenterades i januari i år och innehöll mål för växthusgasutsläpp och användningen av förnybar energi.
Kommande steg i EUs process
Meddelandet ska behandlas av rådet och Europaparlamentet. Ambitionen är att EUs stats- och regeringschefer i Europeiska Rådet ska anta EUs ramverk för klimat- och energipolitiken inklusive 30-procentmålet under sitt möte i oktober. Om de beslutar att målet ska vara bindande är det möjligt för Kommissionen att föreslå konkret lagstiftning (direktiv/förordningar) för att uppnå målet.
Kommissionen har redan fastställt att de kommer se över energieffektiviseringsutvecklingen 2017 och bland annat undersöka om ytterligare indikatorer behövs.
Meddelandet om energieffektivitet i sin helhet finns att läsa här