Mustafa Panshiri menar att bostadsbolagen behöver bli både starkare och mer legitima aktörer i utsatta bostadsområden. Styrkan behövs för att hyresgästerna ska kunna lita på att bostadsbolagen håller vad de lovar – och legitimiteten kan skapas genom att hyresgästerna uppfattar bostadsbolagens agerande som rättvist.

– Om det till exempel är någon som stökar och håller på med brottslighet i fastigheten, kanske till och med säljer droger från sin lägenhet – ja då ska fastighetsbolagen ha verktyg för att vräka den personen, säger han.

–Då vinner man massor av förtroende från dem som bor där, eftersom den personen förstör för alla andra hyresgäster.

Viktigt med social kontroll

Mustafa Panshiri – som inom kort medverkar på Sveriges Allmännyttas konferens om trygghet och säkerhet – anser också att bostadsområdena skulle gynnas av mer social kontroll.

– Ju mer social kontroll det är i ett område, desto färre poliser behöver du. Vilket ju är bra, säger han.

– Speciellt i utsatta bostadsområden saknas den här sociala kontrollen. Det har bland annat att göra med att tilliten till varandra tyvärr är rätt låg i de här områdena. För infödda svenskar ser det ofta tvärtom ut – de litar mer på dem som bor i deras eget närområde än på dem som bor utanför området.

Bok med integrationsråd

Mustafa Panshiri själv kom till Sverige från Afghanistan som elvaåring, och har tidigare arbetat som polis i Linköping. I höstas kom hans bok Sju råd till Mustafa ut, en bok som han hoppas ska hjälpa flyktingar att integreras i Sverige.

Numera har han besökt över 250 kommuner och föreläst om vad det innebär att leva i ett land som Sverige. Eller som det formuleras i bokens undertitel: Så blir du lagom svensk i världens mest extrema land.

På Sveriges Allmännyttas konferens (se nedan) kommer han att berätta hur han ser på möjligheterna att skapa trygghet i utsatta områden och på vilket sätt han tycker att bostadsbolagen kan bidra.