I och med slutbetänkandet har utredningen slutfört sitt uppdrag. Tidigare har man släppt delbetänkandet Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet, SOU 2013:57.

Utredningen har haft i uppdrag se hur man kan underlätta samordningen av planläggning och lovgivning enligt plan- och bygglagen (2010:900) med prövning och tillsyn enligt miljöbalken. Syftet har varit att underlätta planering och byggande av bostäder i bullerutsatta miljöer.

Förordningsförslagen i slutbetänkandet Flygbuller och bostadsbyggande kompletterar delbetänkandet Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggande och ska läsas tillsammans med lagförslagen i delbetänkandet.

Förslagen i slutbetänkandet innebär sammanfattningsvis att

  • reglerna om hur flygbuller ska hanteras vid bostadsbyggande och miljöprövning av flygplatser samordnas
  • riktvärdet för flygbuller avser maximal ljudnivå, 70 dBA vid uteplats, får överskridas högst sexton gånger per dag och kväll och högst tre gånger per natt
  • samma regler om industribuller som införs i plan- och byggförordningen (2011:338) införs i en förordning som gäller vid prövning och tillsyn enligt miljöbalken
  • planering och byggande av bostäder i bullerutsatta miljöer underlättas

Läs mer om förslagen i slutbetänkandet
Flygbuller och bostadsbyggande SOU 2013:67

Flygbuller
Förslaget gäller buller både inomhus och utomhus. Med riktvärde avses ett värde som ska eftersträvas. Det föreslås att flygbuller inomhus i ett bostadsrum som riktvärde inte får överstiga 45 dBA maximal ljudnivå natt kl. 22.00–06.00 och 30 dBA ekvivalent ljudnivå som årsmedelvärde. Den maximala ljudnivån inomhus får överskridas högst tre gånger per natt.

En reglering av flygbuller utomhus kan inte utgå från samma principer som föreslagits i delbetänkandet för buller från väg- och spårtrafik. De undantag som föreslagits från riktvärden för buller från väg- och spårtrafik motiveras av att bostadsbebyggelse kan utformas så att bullret avskärmas från en ljuddämpad sida. Det är i de flesta fall inte möjligt att utforma bostäder så att flygbuller utomhus avskärmas. Flygbuller sprids över stora områden, vilket gör att boende exponeras för samma ljudnivåer oavsett var de vistas utomhus i anslutning till en bostad. Utredaren bedömer att det inte bör införas några regler om undantag som bygger på principen om bebyggelse som avskärmar bullret.

Utredaren föreslår att det i samordnade förordningar införs ett riktvärde som innebär att flygbuller utomhus vid en bostad inte får överstiga 55 dBA FBN ekvivalent ljudnivå vid fasad (FBN är en förkortning av flygbullernivå). Det föreslagna FBN-värdet är ett årsmedelvärde som stämmer överens med EU-regler.
Riktvärdet för maximal ljudnivå bör som tidigare vara 70 dBA vid uteplats. Riktvärdet behöver kompletteras med en bestämmelse som innebär att ett visst antal överskridanden av den maximala ljudnivån normalt godtas vid bedömningar enligt plan- och bygglagstiftningen respektive miljölagstiftningen. Det gällande riktvärdet för maximal ljudnivå, 70 dBA, gäller hela dygnet. Den maximala ljudnivån får överskridas högst tre gånger per natt kl. 22.00–06.00.

Utredaren föreslår ett riktvärde som innebär att den maximala ljudnivån dag och kväll får överskridas högst sexton gånger kl. 06.00–22.00 som årsmedelvärde. Utredaren föreslår att bestämmelsen om antal överskridanden av maximala ljudnivån 70 dBA dag och kväll inte ska gälla för bostäder som innebär komplettering av bebyggelse i Stockholms kommun. Det bedöms inte finnas tillräckliga skäl för fler undantag än så.